Afacerile din comerţul auto-moto au crescut cu 16,5%

În luna aprilie, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au avansat cu 16,5%, comparativ cu luna similară a anului trecut, datorită creşterii vânzărilor de maşini (24,6%), dar şi a celor de motociclete (33,3%).

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), arata că, în aprilie 2018, faţă de aceeaşi lună din 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul auto-moto a urcat cu 16,5% ca serie brută şi cu 18,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Avansul a fost susţinut de creşterile înregistrate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+33,3%), în comerţul cu autovehicule (+24,6%) şi în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule

Scăderi au înregistrat activitǎţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-4,6%).

Faţă de luna precedentă, în aprilie 2018, afacerile din comerţul auto-moto au înregistrat un avans de numai 0,4% ca serie brută, datorat creşterilor înregistrate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+21%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2018, comparativ cu luna precedentă, comerţul auto-moto a înregistrat o creştere cu 8,5%.

În perioada ianuarie-aprilie 2018 comparativ cu intervalul similar de anul trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 9%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea si repararea motocicletelor (+30%), comertul cu autovehicule (+16%) si la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,5%). Scăderi au fost înregistrate la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-6,9%). Ca serie ajustată în functie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, afacerile din comerţul auto-moto au crescut cu 10,5%.

Reamintim că afacerile in comerţul cu autovehicule s-au majorat, in 2017, cu 11,1% faţă de anul precedent, în special ca urmare a rezultatelor înregistrate în comercializarea motocicletelor şi a pieselor aferente, unde a avut loc o creştere de 50,6%. Datele INS mai arată că, pe lângă comerţul cu motociclete, un aport important la avansul cifrei de afaceri în 2017 l-au mai avut şi cresterile înregistrate la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+22,9%), comerţul cu autovehicule (+10,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,3%).

 

 

Adaugati comentariu