Audi A3 este un model de o calitate dovedită în timp, iar, odată cu diversificarea versiunilor de caroserie în oferta auto, se poate dovedi o alegere inspirată pentru flotele de automobile premium.
Audi A3 este un automobil de clasă compactă, poziţionat, ca ofertă auto, în zona premium a segmentului. Aflat deja la cea de-a treia generaţie, se poate spune că timpul s-a transpus în experienţă şi rafinament, iar modelul din Ingolstadt a ajuns la un nivel incontestabil de maturitate. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care A3 se recomandă ca o ofertă auto viabilă pentru flotele de automobile premium. Un alt atu important este acela că începând cu această generaţie avem, pe lângă versiunea hatchback, şi o versiune Limuzină. E clar că în cazul unei flote premium orientarea spre versiunea coupe (trei portiere) sau către cea cabrio vor fi limitate, clienţii mizând în majoritate fie pe Sportback (versiunea hatch cu cinci portiere), fie pe noua Limuzină.
Dacă oferta auto Audi A4 joacă în ligi superioare, atât de preţ cât şi de gabarit, A3 Limuzină poate fi alegerea perfectă pentru cineva care mizează pe un automobil de imagine. Aspectul noii generaţii A3 este unul rafinat, cu un aer german clasic, fără artificii inutile. Atât versiunea Sportback cât şi cea Limuzină au linii elaborate, complementare mediului business. Vorbim în general de un echilibru în aspect, senzaţie pe care o întâlnim şi la interior. Acolo avem parte de materiale atent selecţionate, de cea mai bună calitate, înglobate într-un limbaj de design minimalist, dar cu mare accent pus pe funcţionalitate. Comenzile sunt foarte bine grupate, ergonomicitatea studiată îndelung, iar atmosferă generală tipică mărcii. Cum tot tipic pentru un automobil premium este multitudinea de posibilităţi de configurare, lista de opţionale se prezintă bogată. Sigur, pentru un automobil luat în calcul, ca ofertă auto, pentru alcătuirea unei flote, costurile vor fi ţinute foarte atent sub control, dar chiar şi în cazul versiunilor de echipare entry aerul premium se păstrează nealterat. Spaţiul interior este bine structurat şi se dovedeşte suficient chiar şi în cazurile în care situaţia impune prezenţa unor pasageri (posibil parteneri de afaceri) pe banchetă.
Dacă despre atmosfera generală din habitaclu ne-am convins că respectă tendinţa proverbiala a unui automobil german, funcţional, bine gândit şi cu accent vădit pus pe calitate, e limpede că pretenţiile legate de latura tehnologică înglobată în cazul noului Audi A3 sunt ridicate. Iar ele sunt respectate, A3 fiind beneficiarul celor mai viabile tehnologii existente în acest moment în industria auto. Pe de o parte vorbim de o platformă constructivă botezată MQB dezvoltată special de către grupul VW-Audi pentru modelele sale compacte. Aceasta înglobează cele mai eficiente soluţii constructive ale momentului, fără a ridica nejustificat preţul automobilului.
Pe de altă parte, oferta auto a noii game Audi A3 mizează pe o serie de ansambluri motor-transmisie cu pedigree. Atât în ceea ce priveşte tehnologiile motoarelor Otto, cât mai ales în cazul celor Diesel, grupul Volkswagen-Audi este unul dintre marii jucători de pe piaţă. A3 este doar unul dintre exponenţii principali ai noilor tendinţe în materie de motoare cu ardere internă, majoritatea ofertelor din gamă fiind reprezentate de motoare construite respectând temeinic filosofia downsizing-ului.
Oferta de propulsoare diesel, celebrele TDI, cuprinde două agregate, de 1,6 l şi respectiv 2 l, ce dezvoltă puteri de 105 CP/110 CP şi 150 CP/184 CP. Pentru cei care preferă motorizările pe benzină sunt disponibile trei propulsoare supraalimentate, ce beneficiază de tehnologia TFSI, de 1,2 l (105 CP), 1,4 l (122, 125 sau 140 CP) şi 1,8 l (180 CP). Toate motorizările pot fi cuplate la transmisii manuale cu şase rapoarte sau la unele automate S Tronic, cu şase sau şapte trepte. Din punctul de vedere al unei flote auto cele mai bune opţiuni par a fi cele de intrare în gamă, respectiv dieselul de 1,6 l şi motorizarea pe benzină de 1,2 l în cazul caroseriei Sportback (respectiv 1.4 TFSI pentru Limuzină). Dacă despre tehnologia TDI nu mai trebuie spus mare lucru, renumele căpătat în timp fiind suficient, despre unitatea de 1,6 l putem preciza că oferă un cuplu motor maxim de 250 Nm în cazul versiunii de 105 CP, disponibil între 1.500 şi 2.750 rot/min, iar preţurile de pornire sunt de 26.180 euro cu taxe incluse pentru transmisia manuală şi de 28.670 euro cu taxe pentru versiunea echipată cu transmisia S Tronic (ambele preţuri fiind valabile în cazul versiunii Sportback). Pentru aceleaşi cazuri, dar pentru versiunea Limuzină de caroserie, preţurile de pornire sunt de 27.159 euro cu taxe, respectiv 29.659 euro (taxe incluse).
Dacă responsabilii de parcul auto se orientează către oferte auto cu motorizări alimentate pe benzină, ei pot pleca în cazul versiunii Sportback de la 1.2 TFSI de 105 CP şi 175 Nm, cu un preţ de pornire de 23.190 euro cu toate taxele în cazul transmisiei manuale. Dacă se optează pentru transmisia S Tronic, automobilul va porni de la 25.690 euro. Audi A3 Limuzină are ca motorizare de bază pe benzină unitatea de 1,4 litri, ce dezvoltă 125 CP şi care vine echipată exclusiv cu transmisia manuală cu şase rapoarte. Preţul de pornire pentru această versiune este de 26.699 euro cu taxe incluse. Aceeaşi motorizare este disponibilă şi cu o versiune de putere de 140 CP care poate fi comandată de la 28.539 euro pentru modelele cu transmisie manuală şi de la 31.029 euro pentru cele echipate cu S Tronic (şapte trepte).
Am precizat de fiecare dată şi despre versiunile echipate cu transmisii automate pentru că, cel puţin în cazul unor unităţi în care costurile totale sunt foarte bine ţinute sub control, aceste soluţii tehnologice se pot dovedi mai eficiente pe termen lung, în cazul exploatărilor cu simţ de răspundere şi corecte, chiar dacă preţul iniţial de achiziţie este ceva mai mare. Una peste alta, într-un moment în care există flote în care este necesară prezenţa unor automobile premium, dar disponibilităţile financiare sunt ceva mai reduse, un automobil precum Audi A3 se poate plia perfect, ca ofertă auto, pe cerinţele caietului de sarcini. Atât prin imaginea de marcă, dar mai ales prin calitatea produsului, dublată de o funcţionalitate avansată accentuată de soluţiile simple adoptate (cum este cazul interiorului minimalist, dar funcţional). Iar când totul împachetează frumos un pachet tehnologic de cel mai înalt nivel, calculele hârtiei înclină destul de mult înspre curtea Audi.
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna noiembrie 2013)
Comentați?