Advertisement

Arad – Oradea
Home Infrastructură Drumul expres Arad – Oradea a intrat în linie dreaptă. Licitația, așteptată în decembrie

Drumul expres Arad – Oradea a intrat în linie dreaptă. Licitația, așteptată în decembrie

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară, indicatorii tehnico-economici actualizați ai Drumului Expres Arad – Oradea.

Șoseaua de mare viteză va avea o lungime 120,1 km, cu patru benzi de circulație, la care se adaugă legăturile cu principalele orașe de pe traseu. În județul Bihor, proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km.

„În Oradea este cel mai important nod rutier din județul Bihor, având două direcții principale, respectiv legătura cu Sântandrei și drumul expres care pleacă spre Arad, printre Sântandrei și Oradea, spre localitatea Livada. Asigură, de asemenea, legătura cu Oradea și zona metropolitană, pe axa Sântandrei – Giriș – Toboliu. Al doilea element important este zona de la Salonta. Există un nod rutier care este situat la intersecția dintre drumul expres și drumul județean 795 de la Salonta înspre Tinca, iar pentru a evita tranzitarea Municipiului Salonta de către cei care vin, de exemplu, dinspre Arad, s-a aprobat un drum de legătură. Un alt nod rutier important este joncțiunea cu drumul expres din Ungaria spre Békéscsaba, cei aproxiamtiv 10 km, unde se va amenaja un punct de trecere a frontierei și o parcare”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lungimea totală a noului drum, inclusiv cu legătura din Arad de aproximativ 3 kilometri, va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri și pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta – Chișineu Criș.

Arad – Oradea

„După ce va fi predat proiectul tehnic la sfârșitul lunii noiembrie și după finalizarea auditului de siguranță rutieră al proiectului tehnic, iar mai apoi aprobarea Hotărârilor de Guvern privind indicatorii tehnico-economici și exproprierea terenurilor afectate, în luna decembrie ne propunem să organizăm procedura de licitație pentru selectarea constructorilor”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad.

Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 11,7 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție propusă este de 24 de luni.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Înmatriculările de autoturisme noi, în creștere cu 16% în primele nouă luni

Industria de asigurări a contribuit cu peste 2,8 miliarde lei la economia națională

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Craiova - Târgu Jiu
Infrastructură

Lotul 6 al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu intră în procedură de licitaţie

Lotul 6 al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, în...

Focșani - Brăila
Infrastructură

Un pas înainte pentru construcția Drumului Expres Focșani – Brăila

Licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani – Brăila a fost...

Giurgiu - Ruse II
Infrastructură

Licitație pentru proiectarea Podului peste Dunăre Giurgiu – Ruse II

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat, în SEAT, anunțul...

satu mare
Infrastructură

Cinci oferte pentru un nou drum expres, Satu Mare – granița cu Ungaria (Oar)

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit cinci oferte pentru...