Advertisement
reparații auto
Home Administrare flote Asigurări 9 din 10 români vor publicarea unor prețuri de referință pe piața de reparații auto

9 din 10 români vor publicarea unor prețuri de referință pe piața de reparații auto

9 din 10 români (93%) consideră că ar fi benefică publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competentă, a unor prețuri de referință pe piața de reparații auto, relevă un sondaj de opinie efectuat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie la solicitarea UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Procentul este similar (92%) și în ceea ce privește posibilitatea publicării anuale, tot cu titlu informativ, a unor prețuri de referință și pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparației celor avariate, arată același sondaj.

Prețul poliței RCA este influențat de costul despăgubirilor, iar astfel de măsuri, precum introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto și pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informați cu privire la costurile pe care le implică reparațiile în cazul în care ar fi păgubiți RCA. Astfel, s-ar putea evita eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparația autovehiculului avariat, costuri care îi afectează în cele din urmă pe toți plătitorii de polițe RCA din România. Măsura NU ar reprezenta o co-plată pentru păgubiții RCA, ci un pas spre normalitate.

La finalul anului 2022, țara noastră avea peste 10 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulație, în creștere cu peste 1 milion în ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol. Țara noastră se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea în contextul în care numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA.

În tot acest context, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA la prime nesustenabile, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români. Reamintim faptul că, în ciuda dificultății de a opera pe piața RCA, asigurătorii care au rămas pe această piață au plătit anul trecut, în baza polițelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiții implicați în accidente rutiere.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind împrumutul BEI pentru Autostrada A7

Deficitul bugetar trebuie redus, dar majorarea taxelor nu trebuie să fie singura soluție

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...