Advertisement
autovehicule furate
Home Administrare flote Juridic 80 de vehiculele suspectate a fi furate, descoperite la frontieră în primele 4 luni din 2023

80 de vehiculele suspectate a fi furate, descoperite la frontieră în primele 4 luni din 2023

În primele patru luni ale anului 2023, poliţiştii de frontieră au descoperit 80 de mijloace de transport aflate în atenţia autorităţilor, fiind semnalate ca suspecte a fi furate – 71 autoturisme, 4 microbuze, 2 camioane, 2 motociclete şi 1 remorcă, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (53 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Calafat şi P.T.F. Giurgiu, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde P.T.F. Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.

Persoanele implicate au fost atât cetăţeni români, cât şi bulgari, iranieni, libieni, letoni, olandezi, moldoveni, sârbi, turci şi ucraineni.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, până la finalizarea cauzei.

În urma analizei din acest an, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehiculele suspectate a fi furate sunt Germania, Italia, România, Belgia, Ucraina, Bulgaria şi Marea Britanie, dar şi cele mai multe maşini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi de mijloc.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceştia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Cazuri semnificative de vehiculele suspectate a fi furate

– Autoturism de lux semnalat furat din Italia, descoperit în trafic de poliţiştii de frontieră ieşeni

În ziua de 3 ianuarie, în jurul orei 16.30, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, pe timpul unei misiuni specifice desfăşurate împreună cu colegi din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, pe raza localităţii Crasna, un autoturism marca Mercedes CLA, an fabricaţie 2019, condus de un cetăţean român, în vârstă de 32 de ani.

Deoarece au avut suspiciuni cu privire la situaţia juridică a mijlocului de transport, autoturismul şi şoferul au fost conduşi la sediul instituţiei pentru continuarea cercetărilor. În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind furat din Italia, semnalare emisă la data de 19.12.2022.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziţionat autoturismul în rate şi nu s-a gândit că ar putea avea probleme dacă nu mai plăteşte ratele.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere, iar autoturismul, în valoare de peste 43.000 de euro, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

– Autoturism dat în urmărire de autorităţile din Franţa, descoperit în P.T.F. Nădlac

În data de 8 aprilie, în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control o persoană, cetăţean român, la volanul unui autoturism marca Porsche Panamera 4S.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Franţa, în urmă cu o săptămână.

Drept urmare, autovehiculul (în valoare estimată de aproximativ 40.500 de euro) a fost indisponibilizat, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”tăinuire”, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

– Autoturism dat în urmărire de autorităţile din Italia, descoperit în P.T.F Nădlac II

În data de 4 februarie, în jurul orei 18.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieşire din ţară, o persoană, cetăţean român de sex masculin, la volanul unui autoturism marca Land Rover, model Range Rover Sport, înmatriculat în Italia.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Bărbatul a declarat faptul că trebuia să plătească o taxă în Italia, pe care a omis-o şi nu se aştepta ca maşina să fie căutată de autorităţi.

Drept urmare, autovehiculul (în valoare estimată de aproximativ 35.000 de euro) a fost indisponibilizat, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”tăinuire”, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

– Autoturism căutat de autorităţile din Italia, descoperit în PTF Calafat

La data de 8 martie, în jurul orei 04.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean libanez, în vârstă de 42 de ani, aflat la volanul unui autoturism, înmatriculat în Libia.

Cu ocazia efectuării verificărilor, poliţiştii de frontieră doljeni, au constatat faptul că autoturismul marca Porsche, model Panamera, an de fabricaţie 2014, se află în atenţia autorităţilor din Italia, figurând ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă la data de 02.12.2014.

Şoferul mijlocului de transport a declarat poliţiştilor că a achiziţionat autoturismul anul trecut dintr-un parc auto din Libia şi nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta se află în litigiu.

Autoturismul, estimat la o valoare de 150.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ”tăinuire” la infracţiunea de furt, faptă prevăzută de art. 270, alin. 1 din Codul Penal.

– Cap tractor căutat de autorităţile din Belgia, descoperit în P.T.F. Giurgiu

La data de 2 februarie , în jurul orei 23.35, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un ansamblu rutier, format din cap tractor marca „DAF” şi semiremorcă, condus de un cetăţean iranian, în vârstă de 39 de ani.

Cu ocazia efectuării verificărilor, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au constatat că, capul tractor al ansamblului rutier figura ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de către autorităţile din Belgia.

Cetăţeanul iranian a declarat poliţiştilor de frontieră că a achiziţionat capul tractor prin cumpărare şi nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta figura ca fiind căutat pentru confiscare.

Mijlocul de transport, estimat la o valoare de 432.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Cum au apărut creditele pentru mașini. Scurtă istorie

Viitorul PTF de pe Autostrada A9 Timișoara – Moravița, marcat cu o bornă simbolică

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

amendă
Juridic

Cresc amenzile rutiere. MAI propune majorarea punctului de amendă de la 145 lei la 165 lei

Șoferii trebuie să se pregătesc pentru creșterea amenzilor rutiere, după ce secretarul...

măsurile fiscal-bugetare
FiscalitateJuridic

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Modificări de ultim moment

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, după ce...

influenţa drogurilor
Juridic

Șoferii aflați sub influenţa drogurilor sau alcoolului nu vor mai putea conduce timp de 10 ani. Proiect

Un proiect legislativ destinat combaterii traficului de droguri prevede și interzicerea dreptului...

autoturisme
Juridic

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare...