încălzirea globală
Home Administrare flote Fiscalitate 76% dintre români ar fi de acord cu o taxă pe produsele care contribuie cel mai mult la încălzirea globală

76% dintre români ar fi de acord cu o taxă pe produsele care contribuie cel mai mult la încălzirea globală

Potrivit celei de-a patra ediții a sondajului cu privire la climă derulat de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) în 30 de țări, 88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (mai mult cu 11 puncte decât media europeană de 77%), iar 76% ar fi de acord cu o taxă pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.

Sondajul BEI analizează părerile oamenilor despre schimbările climatice într-o lume ce se modifică rapid. Rezultatele rundei din 2021-2022 vizează percepțiile cetățenilor legate de schimbările climatice și acțiunile pe care se așteaptă să le ia țara lor pentru a le combate.

BEI este instituția de creditare a Uniunii Europene și cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acțiuni climatice.

Măsurile naționale de combatere a schimbărilor climatice

85% dintre români sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern. Prin urmare, sunt destul de pesimiști când vine vorba despre capacitatea țării de a face o tranziție verde ambițioasă. 36% sunt de părere că nu se va reuși să se reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris. Majoritatea (64%) cred că România nu va reuși să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon. Diferența dintre generații este evidentă în acest caz, și anume 15 puncte între persoanele în vârstă de maximum 30 de ani (44% dintre acestea cred că România va reuși) și persoanele în vârstă de peste 64 de ani (29%). Totodată, 71 % dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani cred că România nu va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit pentru 2050. 56 % dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani împărtășesc acest pesimism.

Drept consecință, aproape două treimi (63%) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte – similare cu cele implementate pentru a combate criza Covid-19 – care să impună schimbări în comportamentul oamenilor.

Cele mai populare soluții printre români pentru combaterea schimbărilor climatice

Majoritatea românilor (76%) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69%) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Chiar și 75% dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe. Românii susțin și o garanție de minimum 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94%) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90%). De asemenea, sunt de acord și cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%).

Dezbaterea privind energia și încălzirea globală

Întrebați pe ce sursă de energie ar trebui să se bazeze țara lor pentru a combate încălzirea globală, majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70%) pentru rezolvarea urgenței climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63%. Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor: 64% dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79% dintre persoanele cu venituri mai mari.

În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7% față de 12%).

În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14% față de 17%). Economisirea energiei este situată deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7%).

„Mi se pare un mesaj foarte puternic că marea majoritate a românilor, asemeni altor europeni, consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor de zi cu zi și că schimbările climatice și consecințele lor sunt cea mai mare provocare în secolul XXI. Sondajul nostru arată că aproape două treimi dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, care să impună o schimbare a comportamentului oamenilor. Acest lucru se pliază foarte bine pe obiectivele BEI: Grupul BEI a adoptat recent Foaia de parcurs a băncii schimbărilor climatice pentru a-și pune în aplicare programul ambițios de a susține cu 1 mie de miliarde EUR investiții în acțiuni climatice și sustenabile din punct de vedere al mediului în perioada 2020-2030 și de a acorda peste 50 % din finanțările BEI pentru acțiunile climatice și durabilitatea mediului până în 2025. BEI finanțează deja proiecte din România care urmăresc aceste obiective. De exemplu, BEI a finanțat recent îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din București și susține sectorul românesc al mediului prin diverse activități de consiliere”, a precizat vicepreședintele BEI, Christian Kettel Thomsen.

Banca Europeană de Investiții a lansat a patra ediție a Sondajului BEI cu privire la climă, o evaluare temeinică a părerilor oamenilor despre schimbările climatice. Desfășurat în parteneriat cu firma de cercetare de piață BVA, a patra ediție a Sondajului BEI cu privire la climă are ca scop să informeze despre dezbaterea mai largă referitoare la atitudinile și așteptările legate de acțiunile climatice. Peste 30.000 de respondenți au participat la sondaj între 26 august și 22 septembrie 2021, cu un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre cele 30 de țări care au făcut obiectul sondajului.

 

CITEȘTE ȘI:

Vânzările auto din China, cea mai mare piață din lume, au scăzut pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 7,9% în luna octombrie

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...