Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit șapte oferte pentru contractul de proiectare și execuție a Variantei de ocolire Buftea.
Potrivit CNAIR, până la termenul limită au depus oferte următorii operatori economici:
- Asocierea Bog’Art – Trace Group Hold PLC (România – Bulgaria);
- Construcții Erbașu (România);
- Asocierea IBB-HIB România – IBB HAUS-UND Industriebau GMBH (România-Germania);
- Onur Taahhut Taşimacilik Inşaat Ticaret VE Sanayi AȘ (Turcia);
- PORR Construct (Austria);
- Asocierea Tracon – Chirulli Andrea Impresa Individuale (România – Italia);
- Asocierea X-Way Infrastructure – Concelex – Terra Gaz Construct – Hydrostroy AD (România – Bulgaria).
Varianta de ocolire Buftea are o lungime de 5,77 km și o valoare estimată a contractului de 329.045.162,51 de lei, fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Durata de realizare a contractului este de 34 de luni din care 10 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție.
CNAIR a precizat că, în perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.
Varianta ocolitoare va porni de la km 17+100 al DN 1A, cu orientarea nord, va ocoli pe partea de est complexul Avicola Buftea (zona propusă pentru construcţia unor locuinţe colective) şi va continua pe culoarul natural care margineşte canalul situat la est de localitatea Buftea, paralel cu DN 1A. La km 0+580, traseul va traversa denivelat un drum colector a cărui lărgire la 4 benzi este prevăzută în PUG, DJ 101 la km 2+785 şi magistrala 300 a CFR, la km 4+600. Varianta ocolitoare Buftea va face joncţiunea cu DN 1A, la km 21+700, prin strada Metalurgiei.
CITEȘTE ȘI:
Strabag va construi Varianta Ocolitoare a municipiului Făgăraș. Deschiderea circulației, peste 2 ani
BEST ELECTRIC CAR. Miza pe zero… emisii
Comentați?