Aveți nevoie de mobilitate, dar perioada de timp pentru care aceasta este necesară și serviciile pe care le doriți nu sunt foarte clare? Specialiștii Business Lease oferă 6 sfaturi despre închirierea mașinilor de flotă pe termen scurt sau lung.
Încă de la început este important de punctat că atât închirierea pe termen scurt, cât și cea pe termen lung au avantajele și dezavantajele lor.
”Depinde întotdeauna de perioada și scopul pentru care aveți nevoie de autovehicul sau chiar de preferințele pe care le aveți când alegeți unul”, spune Bogdan Sterienescu, Rental Manager în cadrul Business Lease România, furnizor de top de servicii de mobilitate complete, inclusiv leasing operațional pentru persoane juridice, precum și închirieri de autovehicule.
Iată așadar ce trebuie avut în vedere atunci când alegem serviciile de mobilitate pentru companie:
1. Scopul închirierii
Dacă este necesar să asigurați soluții de mobilitate pentru angajații noi sau pentru deplasări de business punctuale și nu toți au mașini proprii sau desfășurați proiecte sezoniere ce necesită deplasarea fie în România, fie în străinătate, este mai convenabil să alegeți soluții de închiriere pe termen scurt, pentru o perioadă determinată de timp. Această soluție este avantajoasă și în situația în care așteptați livrarea unui autovehicul comandat deja pentru leasing operațional. „Vehiculele noastre sunt folosite de clienți corporate pentru proiecte, mai ales dacă au nevoie de vehicule mai mari pentru mai multe persoane sau cu tracțiune 4×4″, spune Bogdan Sterienescu. Dacă este nevoie să închiriați un vehicul pentru mai mult de 25 de luni, atunci serviciul de leasing operațional este mai potrivit.
2. Perioada de închiriere
Închirierile pe termen scurt de obicei durează de la 1 zi până la 12 luni, uneori mai mult. „De la doi ani în sus, recomandăm leasingul operațional”, adaugă Bogdan Sterienescu. Leasingul operațional durează de obicei patru ani, dar se pot stabili perioade mai scurte sau perioade extinse până la maximum 57 de luni. Cu toate acestea, o perioadă de patru ani este ideală având în vedere valoarea reziduală a autovehiculului, importantă în determinarea ratelor lunare.
3. Prețul închirierii
În cazul leasingului operațional, adică un leasing pe o perioadă mai lungă de timp, prețul este stabilit pe o bază liniară în plăți lunare fixe. În aceste rate lunare, plătești doar diferența dintre prețul de achiziție și valoarea reziduală a vehiculului, adică doar timpul în care autovehiculul este efectiv utilizat cu toate serviciile incluse.
„Când se calculează perioada de leasing de 4 ani a unui vehicul, care este cea mai comună perioadă de leasing operațional, compania economisește în medie 20-25% per vehicul comparativ cu deținerea clasică și chiar 30% comparativ cu leasingul financiar, incluzând suma estimată pentru revânzarea vehiculului”, explică Valentin Vasile, New Business Team Manager and Rent Business Lease România.
În cazul unui leasing operațional, o să fie mai avantajos să ai un vehicul mai scump cu echipare mai bună – valoarea sa reziduală mai mare se va reflecta în plăți lunare mai mici. De partea cealaltă, închirierea pe termen scurt este mai scumpă comparativ cu leasingul operațional pe termen lung, dar vine cu avantajul flexibilității în returnarea autovehiculul.
4. Alegerea autovehiculului și a dotărilor
În cazul unui leasing operațional, adică un leasing pe termen lung, aveți la dispoziție orice model de vehicul disponibil pe piața din România. Deși marca și tipul vehiculelor sunt adesea determinate de politica companiei, este o idee bună să alegeți modelul și dotările pentru leasing operațional ținând cont și de valoarea reziduală pe care o precizam mai sus. Acest lucru este valabil și pentru vehiculele electrice. „În anumite circumstanțe, datorită costurilor de operare mai mici, vehiculele electrice pot fi comparabile ca și cost cu cele cu motoare convenționale și uneori chiar și mai eficiente. Cheia stă în alegerea cu atenție a mixului electric/convențional, luând în considerare factori cum ar fi infrastructura de încărcare din zonă, rulaj anual, rute, tip de conducător auto, etc . Business Lease oferă suport clienților săi iîn această direcție, prin consultanță și instrumente inovatoare dezvoltate și validate internațional”, explică Valentin Vasile. În stabilirea dotărilor autovehiculului accentul trebuie pus atât pe siguranță, cât și pe confort.
În cazul închirierilor pe termen mai scurt, alegerea mărcii și a modelului este oarecum limitată la autovehiculele disponibile în flotă. La Business Lease România veți putea găsii o varietate de mărci de autovehicule în flota de rent cu dotări medii-superioare. „Cea mai populară categorie de vehicule de închiriere este clasa compactă, dar cererile pentru mașinile de clasă mică sunt pe un trend ascendent. Dotările tuturor vehiculelor de închiriere sunt peste echiparea standard în ceea ce privește confortul și siguranța, iar datorită cererilor în creștere, mai mult de 60% din flota noastră are transmisie automată”, adaugă Bogdan Sterienescu.
5. Restricții de portofoliu
Serviciile de închiriere pe termen scurt sunt oferite de multe companii de leasing doar clienților din portofoliu. „La Business Lease nu facem diferență în ceea ce privește statusul clientului, chiar dacă persoana juridică ce solicită servicii de închiriere pe termen scurt are sau nu un contract de leasing operațional încheiat cu noi”, spune Valentin Vasile.
Închirierea autovehiculelor pe termen scurt acoperă o gamă largă de servicii, precum asigurare obligatorie și CASCO, rovinietă, asistență rutieră 24/7, întreținerea completă a vehiculului și anvelope de sezon. În caz de accident sau defecțiune tehnică a vehiculului, beneficiați Asistență Rutieră 24/7, care include un serviciu complet de tractare, reparație și autovehicul de înlocuire. „În plus, pentru clienții care închiriază autovehicule pe termen scurt sunt disponibile carduri de combustibil de la cei mai importanți furnizori din România pentru a asigura un serviciu complet pe durata călătoriei lor”, adaugă Bogdan Sterienescu.
6. Limită de kilometraj
Pentru închirierile de până la o lună nu sunteți limitați la un kilometraj lunar. Dincolo de o lună, totuși, există de obicei o limită lunară de 2000 km, dar la cerere, limita poate fi extinsă prin ajustarea prețului de închiriere.
În cazul unui leasing operațional, limita de kilometraj este de aproximativ 120.000 până la 160.000 kilometri pe parcursul a patru ani.
Specialiștii Business Lease subliniază că indiferent dacă se optează pentru o închiriere pe termen scurt sau un leasing operațional pe termen lung, decizia trebuie să fie documentată și bine analizată, ținând cont de nevoile specifice ale companiei și de flexibilitatea dorită. Ar trebui aleasă soluția care oferă cel mai bun raport cost-beneficiu și care se aliniază cel mai bine cu planurile de mobilitate ale organizației. Analizând scopul utilizării, perioada necesară, costurile implicate și dotările vehiculului, se poate face o alegere informată care să răspundă cel mai bine cerințelor de mobilitate.
CITEȘTE ȘI:
Siguranță și fiabilitate pe șosea, la fiecare kilometru. Descoperă discurile de frână Knorr-Bremse!
Bosch mizează pe modelul învățământului dual și crește numărul oportunităților pentru elevi
Comentați?