Telematica este mult mai mult decât localizarea vehiculelor aflate pe șosea. Soluția potrivită poate schimba întregul mod de lucru – economisește bani, elimină complexitatea și oferă un avantaj față de concurență. Din exterior, ar putea părea că toate soluțiile telematice sunt la fel, dar pur și simplu nu sunt. Alegerea lor corectă face diferența dintre o implementare de succes, cu o rentabilitate rapidă a investiției, și una care creează obstacole și nu poate să se extindă o dată cu business-ul.
Adoptarea noilor tehnologii într-o afacere poate fi dificilă. Consultanții de la McKinsey spun că mai puțin de 30% dintre companii au succes în implementarea lor, însă acestea sunt doar cele care operează în sfera digitală, cum ar fi media sau telecomunicațiile. În industriile mai tradiționale, inclusiv petrol și gaze, auto și farmaceutice, rata de adoptare se încadrează de obicei între patru până la 11%. Cu astfel de șanse, devine crucială selectarea tehnologiei telematice care se potrivește afacerii și oferă cea mai bună rentabilitate a investiției. Dar cum se poate estima ce va funcționa și ce nu? Specialiștii de la Geotab au prezentat câteva provocări comune cu care se pot confrunta companiile atunci când adoptă noi soluții telematice sau schimbă furnizorii pentru flotele de vehicule utilitare ușoare.
1. Sprijin inadecvat
Identificarea unui furnizor de soluții telematice care să fie disponibil pentru a vă sprijini echipa ori de câte ori aveți nevoie ar trebui să fie prioritară. Asistența reprezintă o mare parte a implementării, ceea ce înseamnă că instruirea și transferul de cunoștințe necesare trebuie să cuprindă, deopotrivă, atât șoferii, cât și managerii de flotă. Potrivit Geotab, investiția într-o soluție telematică fără o pregătire adecvată poate duce la subutilizare și la frustrare în rândul utilizatorilor. Drept urmare, pentru a vă asigura că sunteți pregătit pentru succes, este ideal ca echipa furnizorului de telematică să ofere asistență proactivă, să ajute în rezolvarea problemelor, să configureze reguli sau tablouri de bord personalizate sau pur și simplu să răspundă la o întrebare simplă ici și colo.
În plus, ar trebui identificat un furnizor de servicii care va face eforturi suplimentare pentru a găsi o soluție pentru problemele care ar putea apărea pe parcurs. Nu vă fie teamă să căutați și alte potențiale soluții dacă răspunsul la o eventuală întrebare nu a fost clar sau să cereți altora din industrie feedback despre sprijinul pe care îl primesc de la furnizorul lor.
2. ”Prea mulți bucătari în bucătărie”
Software-ul de telematică ales va avea probabil un impact asupra multor departamente din cadrul companiei – business intelligence, finanțe, operațiuni, pentru a enumera doar câteva. Cu atât de mult feedback de luat în considerare, se poate ajunge la „prea mulți bucătari în bucătărie”. Ale cui cerințe contează cel mai mult? Cine are ultimul cuvânt? Care este criteriul de veto?
În această situație, Geotab sugerează adoptarea unei abordări de tip scorecard, pentru a colecta cât mai multe informații de la fiecare departament. Care sunt obiectivele telematice care afectează fiecare departament? Identificați aceste domenii – siguranță, productivitate, întreținere, operațiuni – și cereți părților interesate să vă prezinte soluțiile telematice potențiale în fiecare domeniu. Aceasta este o modalitate bună de a vă asigura că vocea fiecărui departament este auzită și că toată lumea primește o soluție care îi va aduce beneficii, reducând posibilitatea de a fi nevoiți să schimbați soluția după câteva luni, atunci când unul dintre departamente nu este capabil să o folosească în funcție de nevoile sale. Implicarea părților interesate cheie la începutul procesului este crucială. Desfășurarea de proiecte-pilot sau încercări pe un domeniu limitat poate fi benefică, cum ar fi concentrarea asupra unui anumit departament sau a unui număr mic de vehicule.
3. Capacitate slabă de adaptare
Dacă soluția nu poate crește odată cu business-ul, aceasta nu vă poate ajuta. Dezvoltarea afacerii este un obiectiv pe termen lung pentru care aportul flotelor este esențial, însă trebuie să vă asigurați că telematica pe care o alegeți va putea sprijini această extindere. Fiecare companie are o strategie diferită asupra modului în care flota de utilitare ușoare contribuie la creșterea business-ului. Aceasta ar putea include: sporirea numărului de vehicule din parcul auto, trecerea la mașinile electrice, automatizarea sarcinilor manuale, extinderea razei de rulare pentru a include mai mulți clienți, adăugarea mai multor facilități.
Pe măsură ce flota crește sau cerințele se modifică, sistemul telematic ar trebui să fie capabil să găzduiască un număr tot mai mare de vehicule și de date. Alegerea unei soluții care se poate adapta previne necesitatea înlocuirilor și actualizărilor frecvente. Drept urmare, ar trebui aleasă o soluție telematică care este inclusă în planul de afaceri pe trei, cinci sau 10 ani.
4. Fiabilitate redusă
Așa cum se face cu orice achiziție mare, fie în business, fie în viața personală, este important de ținut cont de fiabilitatea investiției. Trebuie să vă asigurați că furnizorul de telematică este dispus să acorde prioritate afacerii atunci când aveți nevoie de sprijinul și îndrumarea acestuia.
Specialiștii Geotab spun că ar trebui puse întrebări chiar despre rata de eșec a unei potențiale soluții telematice, despre timpul de nefuncționare din ultimul an și cum furnizorul remediază situațiile în care clienții ar putea rămâne în ”întuneric”. Acesta ar trebui să se ofere să vă urmărească de-a lungul procesului de integrare sau să creeze puncte de contact unde puteți discuta periodic orice problemă legată de adopție. Întrebarea dacă acesta reinvestește în cercetare și dezvoltare este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a descoperi dacă își îmbunătățește în mod continuu oferta pentru a răspunde nevoilor clienților și pentru a deveni mai de încredere.
Fiabilitatea are un impact direct asupra eficacității și eficienței întregului proces de gestionare a flotei. Aceasta susține succesul operațiunilor de gestionare a flotei prin impactul asupra siguranței și conformității și asigură longevitatea investiției. O soluție telematică de încredere îi ajută pe managerii de flote să ia decizii bazate pe date, să eficientizeze operațiunile și să atingă obiectivele de eficiență și productivitate generală pentru parcul de utilitare ușoare.
5. Lipsa inovației
Este esențial ca soluția telematică să acorde prioritate inovației. Având un partener telematic care urmărește și stabilește tendințele din industrie, își ascultă clienții și vine cu soluții inventive, oferă unei companii și flotei acesteia un avantaj competitiv. Întrebați potențialii furnizori de servicii telematice cum arată foaia lor de parcurs pentru produse în viitorul apropiat și cum iau în considerare feedback-ul clienților.
Lipsa inovației poate împiedica capacitatea flotei de a profita de noile tehnologii și funcții. Fleet managerii ar trebui să se asigure că soluția pe care o caută nu este depășită și că oferă caracteristici moderne și inovatoare, aliniate nevoilor actuale și viitoare ale parcului auto. Totodată, ei trebuie să se asigure că furnizorul este capabil să se integreze și să se adapteze la noile reglementări din industrie, astfel încât nevoile și fluxurile de lucru ale flotei de vehicule utilitare ușoare să fie îndeplinite. Este posibil ca abordarea universală să nu ofere eficiență și competitivitate în acest peisaj în evoluție.
Nu în ultimul rând, alte cerințe cheie care ar trebui să luate în considerare atunci când se alege furnizorul telematic includ:
– prioritizarea ușurinței de utilizare a sistemului pentru șoferii – evitați rezistența utilizatorilor, ceea ce duce la subutilizarea capacităților sistemului,
– integrarea cu sistemele existente – ar trebui să se integreze perfect cu alte sisteme, cum ar fi expedierea, întreținerea și urmărirea consumului de combustibil,
– menținerea măsurile de securitate și confidențialitate aflate în vigoare – protejați datele de acces neautorizat și încălcări, rămâneți în conformitate cu reglementările privind confidențialitatea datelor și evitați problemele cu legislația,
– monitorizarea tuturor celorlalte active într-o singură platformă – echipamente off-road, active de mare valoare, echipamente nealimentate, forță de muncă mobilă etc.
Specialiștii Geotab spun că prin înțelegerea și evitarea acestor capcane și prin studierea cu asiduitate a opțiunilor, managerii de flotă au puterea de a lua o decizie practică și bine informată.
(Articol publicat în revista Flote Auto, decembrie 2024 – ianuarie 2025)
CITEȘTE ȘI:
Dacia Spring a ajuns la 20.000 de unități comercializate în România
9 oferte pentru construcția primului lot al Autostrăzii Timișoara – Moravița
Comentați?