Antreprenori din România, Bulgaria, Italia, Turcia și Ucraina au depus 9 oferte pentru construcția Lotului 1 Remetea Mare – Jebel, parte a Autostrăzii Timișoara – Moravița, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Tronsonul are o lungime de 35,67 km, iar durata alocată construcției este de 48 de luni, din care 12 luni proiectare și 36 de luni execuție.
Valoarea contractului, finanțat din fonduri europene prin Programul Transport, este de 5,65 miliarde lei (fără TVA).
Pe traseul Lotului Remetea Mare – Jebel se vor mai construi:
– un pod peste Râul Timiș (1.153 m);
– un Centru de Întreținere și Coordonare;
– 2 parcări de scurtă durată (fiecare doatată cu infrastructura necesară amplasării a minimum 6 stații de încărcare pentru autoturismele electrice);
– 4 noduri rutiere (Nod rutier A1 Remetea Mare, Nod rutier DJ 592 Albina, Nod rutier VO Timișoara Sud, Nod rutier DN 59 Pădureni).
Traseul Lotului 1
Punctul de început al șoselei este actualul nod de pe Autostrada A1 de la Remetea Mare, nod care asigură legătura dintre A1 și DN 6. Traseul se îndreaptă apoi spre sud, cu subtraversarea DN 6 și supratraversarea căii ferate CF 900 București – Timișoara, printre localitățile Remetea Mare și estul localității Bucovăț (între localitățile Bucovăț și Bazoșu Nou). În continuare, autostrada ocolește localitățile Albina și Urseni, în paralel cu Lunca Timișului și cu afectarea sitului Natura2000 Lunca Timișului pe o lungime de aproximativ 2,3 km, în partea vestică a localității Urseni.
În zona de la sud de Giroc, la intersecția dintre strada Trandafirilor și Varianta de Ocolire (VO) Timișoara Sud va fi amplasat un nod rutier. Din acest nod rutier se va realiza o legătură de aproximativ 2 km pentru conectarea VO la Autostrada Timișoara – Moravița. Autostrada va traversa râul Timiș și situl Natura200 Lunca Timișului, după care ia direcția sud printre localitățile Jebel și Iosif, traversează CF 920 Jebel – Liebling și DJ 693B. La intersecția autostrăzii cu DJ 693B se va amenaja descărcarea provizorie a Tronsonului 1 printr-o bretea bidirecțională racordată printr-un sens giratoriu.
Autostrada Timișoara – Moravița A9, în lungime de 73 km, urmează să asigure legătura, prin Serbia, între România și reţeaua rutieră din Balcanii de Vest și din sudul Europei.
Traseul a fost stabilit după efectuarea a doua etape de analiză multicriterială, acesta fiind structurat în 3 tronsoane:
– Tronsonul 1 Nod Remetea Mare pe A1 – DJ 693B (35,67 km);
– Tronsonul 2 DJ 693B – Nod Rutier Moravița (33,5 km);
– Tronsonul 3 Nod Rutier Moravița – Punctul de trecere a frontierei (3,74 km), care incluide și construcția punctului vamal.
Eficiența drumului de mare viteză depinde însă și de finalizarea unor lucrări de modernizare pe partea sârbă. În țara vecină, există o șosea de mare viteză, E70, care conectează Belgradul de Vatin. Între Vatin și Moravița, însă, drumul are o singură bandă pe sens. Acest segment face obiectul unui Acord româno – sârb, semnat, la Timişoara, în luna iunie 2022, pentru a se asigura, în viitor, un parcurs complet pe autostradă între București și Belgrad.
CITEȘTE ȘI:
Autostrada București – Ploiești: OMV Petrom a câștigat licitația pentru construirea de benzinării
Patru provocări cheie pentru managerii de flote
Comentați?