Advertisement

managerii de flote
Home Administrare flote Patru provocări cheie pentru managerii de flote

Patru provocări cheie pentru managerii de flote

Conectivitate, securitate cibernetică, mobilitatea ca serviciu și electrificare sunt cele patru provocări cu care se confruntă astăzi managerii de flote, cel puțin conform raportului German Mobility Outlook 2024, realizat de BearingPoint. Rezultatele sunt însă, în mare măsură, valabile pentru oricare flote moderne din Europa și indică cele patru domenii principale de interes pentru administratorii parcurilor auto.

Ofertele tradiționale de mașini de companie se potrivesc nevoilor de mobilitate în schimbare ale tinerilor angajați? Va avea succes extinderea în continuare a mobilității conectate și digitalizarea vehiculelor chiar și în fața riscurilor tot mai mari de criminalitate cibernetică? Cum poate fi redus prețul combustibililor sintetici și cum poate fi crescut nivelul de distribuție al acestora? Într-o analiză exhaustivă, compania de consultanță în management și tehnologie BearingPoint a examinat modul în care sustenabilitatea și tendințele viitoare bazate pe tehnologie vor influența flotele de vehicule.
Ca rezultat al inițiativelor sociale și politice privind respectarea obiectivele de protecție a mediului convenite la nivel global și cu scopul de a extinde mobilitatea sustenabilă, managementul flotei este marcat de o schimbare semnificativă. Acest lucru afectează parcurile auto ale companiilor utilizate atât în ​​scopuri comerciale, cât și private, iar transformarea are loc, după cum arată experții BearingPoint, pe patru niveluri și cu consecințe de amploare pentru managementul flotei: conectivitate, criminalitate cibernetică și protecția datelor, mobilitate ca serviciu (Maas) și propulsii alternative.

„Ca o componentă a sistemelor vehicul-rețea (V2G), adică furnizarea de energie electrică de la mașinile electrice la rețeaua publică de energie, vehiculele alimentate electric și utilizate în mod sustenabil nu fac doar parte din tranziția de mobilitate, ci și din tranziția energetică. Pe lângă dimensiunea ecologică și riscurile pentru mașinile conectate din cauza criminalității cibernetice, utilizarea parcurilor auto este, de asemenea, o problemă generațională, soluțiile de mobilitate ca serviciu au schimbat percepția și utilizarea vehiculelor de către Generația Z”, a rezumat rezultatele studiului Nina London, partener la BearingPoint și expert în tranziția energetică și mobilitate.

Conectivitatea

Optimizarea experienței de condus cu datele stocate în smartphone sau deschiderea vehiculelor cu o cheie digitală sunt de multă vreme standard în integrarea tehnologiilor TIC în modul de șofat zilnic al milioane de oameni. În același timp, conectarea flotelor de vehicule deschide și o multitudine de noi posibilități pentru sector. Autorii studiului vorbesc despre integrarea flotelor de vehicule în ecosisteme complete de mobilitate. Acest lucru afectează atât utilizatorul în ceea ce privește planificarea rutei și opțiunile digitale de plată în vehiculul propriu-zis, cât și gestionarea eficientă a flotei. Vehiculele conectate în rețea pot fi monitorizate – și optimizate – pentru consumul de combustibil, comportamentul de condus, rata de utilizare, întreținerea predictivă, managementul emisiilor și multe altele. Administratorii de flote pot alege două variante principale, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje: utilizarea capacității digitale de la bordul vehiculului sau a funcțiilor din ce în ce mai performante ale smartphone-ului, aflat în buzunarul fiecărui șofer.

Securitate cibernetică

Din ce în ce mai mult, mașinile sunt surse imense de date, ajungând chiar să li se spună ”tablete pe roți”. Pe măsură ce vehiculele moderne devin mai digitalizate și conectate în rețea, cerințele pentru protecția datelor și securitatea cibernetică cresc în același ritm. O provocare deosebită pentru managerii de flote va fi modul de a trata informațiile personale ale utilizatorilor mașinilor. În plus, implementarea măsurilor cuprinzătoare de protecție a datelor implică cerințe birocratice și o complexitate crescută, ceea ce duce la costuri considerabile. Folosirea datelor cu caracter personal și a tranzacțiilor în cadrul parcurile auto ale companiei ridică, de asemenea, îngrijorări cu privire la protecția datelor în rândul angajaților, în special atunci când mașinile de serviciu sunt utilizate în scopuri personale. Drept urmare, autorii studiului consideră că managerii de flote trebuie să se ocupe de problema sensibilă a monitorizării angajaților, protejându-le în același timp confidențialitatea.

Mobilitatea-ca-serviciu

Mobilitatea-ca-serviciu (Mobility as a Service), pe scurt MaaS, a fost un cuvânt la modă acum câțiva ani. Dar va reveni în lumina reflectoarelor, pe măsură ce digitalizarea și Inteligența Artificială progresează pentru a face ofertele MaaS din ce în ce mai fezabile, gestionabile și profitabile. Din punct de vedere cultural, angajații mai tineri – mai puțin obișnuiți cu ideea unei mașini de companie – vor fi cei mai entuziasmați de opțiunile MaaS, iar avantajele pentru flote se vor traduce prin mai multă flexibilitate și costuri mai mici.

Fie că sunt destinate călătoriilor pe distanțe lungi, închirierii de biciclete sau de scutere electrice, studiul arată că bugetele de mobilitate pot deveni un instrument lunar relevant pentru păstrarea angajaților, ținînd cont, bineînțeles, de reglementării fiscale atunci când se separă călătoriile de afaceri de cele personale. Cu toate acestea, potrivit consultanților BearingPoint, soluțiile de mobilitate ca serviciu existente astăzi trebuie îmbunătățite în continuare pentru a putea concura cu ideea de flote tradiționale. Drept urmare, furnizorii de soluții MaaS vor fi nevoiți să se implice și mai mult decât până acum pentru a răspunde cerințelor tinerei generații și ale pieței muncii în schimbare și să-și adapteze modelele de afaceri cu accent pe implementarea pragmatică, simplă și orientată către utilizator. Potrivit BearingPoint, prognozele arată deja potențialul cantitativ inerent al soluțiilor Mobility-as-a-Service: piața globală este de așteptat să crească de 4 ori în următorii ani, de la aproximativ 411 miliarde de dolari în 2024 la aproximativ 1.698 miliarde de dolari în 2032.

Propulsia alternativă

Termenul „propulsie alternativă” nu este doar un sinonim pentru ”electrificare”. Pentru că sondajul BearingPoint arată că e-carburanții (cunoscuți și sub denumirea de combustibili sintetici) reprezintă o potențială soluție de tranziție pentru un viitor cu emisii scăzute, mai ales pe măsură ce acești combustibili devin mai rentabili și mai disponibili pe scară largă.

Din punct de vedere istoric, combustibilii sintetici ar putea costa mai puțin de 2 euro/litru până la sfârșitul deceniului, pe măsură ce costurile de fabricație scad și producția crește. Cu toate acestea, sunt încă necesare capacități de producție pe scară largă pentru a atinge acest potențial. Porsche este cel mai implicat constructor auto în producerea de e-carburanți, intenționând să crească semnificativ capacitatea la aproximativ 550 de milioane de litri pe an până în 2026. Din păcate, vicepreședintele companiei, Olaf Bollmann a criticat decidenții politici europeni, arătând că „nu există cadre de reglementare clare și nu există stimulente pentru investiții”. În timp ce Elveția a legiferat faptul că și pentru e-carburanții pot fi aplicate limitele de emisii de CO₂ ale flotei începând cu 2025, UE încă dezbate această problemă. Bollmann a cerut nu numai un progres mai rapid, ci și o mai mare deschidere către această opțiune. Se preconizează că e-carburanții vor fi utilizați atât în ​​vehiculele noi, cât și în cele existente, fiind percepuți drept o soluție complementară carburanților tradiționali și vehiculelor electrice, nu o soluție independentă. De altfel, combustibilii sintetici sunt o soluție promițătoare în tranziția către neutralitatea carbonului, în special pentru sectoarele în care vehiculele electrice sunt mai puțin practice. Potrivit BearingPoint, dezvoltarea lor, sprijinul de reglementare și integrarea cu sistemele de combustibil existente vor fi cheia succesului lor în reducerea emisiilor globale de carbon.

Însă șoferii se îndreaptă către vehicule ecologice, sprun consultanții, pe fondul creșterii conștientizării protecției mediului și a recunoașterii vehiculelor electrice ca alternative practice și rentabile la mașinile termice. Costul vehiculelor electrice este în scădere, în special datorită scăderii semnificative a prețurilor bateriilor, făcându-le mai accesibile pentru o gamă mai largă de consumatori. Această scădere a prețurilor, împreună cu costuri de operare mai mici, stimulează extinderea pieței de vehicule electrice. BeringPoint subliniază că, prin stimulente financiare, subvenții și investiții în infrastructura de încărcare, politicile guvernamentale joacă un rol esențial în promovarea adoptării vehiculelor electrice.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, decembrie 2024 – ianuarie 2025)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Primăria Braşov a lansat licitație pentru instalarea a 80 de noi staţii de încărcare a mașinilor electrice

 

Înmatriculările de mașini pur electrice au scăzut cu 28,4% în ianuarie 2025, față de luna similară a anului trecut

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Administrare floteAnvelope

EcoContact 7 și EcoContact 7 S – cele mai eficiente anvelope de la Continental de până acum

Cu EcoContact 7 și EcoContact 7 S, Continental lansează două noi anvelope....

Administrare floteFiscalitate

Bulgaria va scumpi vinietele și va majora taxele de drum de la 1 aprilie

Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria a propus o creștere...

Administrare floteMonitorizare și aplicații

Date instant despre emisiile flotei cu noul DKV Mobility Carbon Monitor

DKV Mobility, o platformă de top pentru servicii internaționale de mobilitate, introduce...

hibridele plug-in
Administrare flote

Mașini pentru flote. Comparație între hibridele plug-in și alte tipuri de propulsie

Comparativ cu vehiculele tradiționale cu motoare cu ardere internă și cu vehiculele...