Temperaturile mai scăzute afectează vehiculele electrice, dar, ținând cont de recomandările specialiștilor în domeniu, pot fi asigurate și pe timpul iernii autonomia maximă, eficiența mașinii și, mai important, siguranța rutieră. Ronald van Slooten, managerul programului eMobility în cadrul companiei de leasing operațional Athlon, deținută de BMW, oferă cîteva sfaturi șoferilor care conduc vehiculele electrice.
1. Precondiționarea
Precondiționarea este una dintre caracteristicile cele mai subestimate ale mașinilor electrice. Preîncălzirea (sau prerăcirea vara) va maximiza autonomia de rulare a mașinii, deoarece bateria este deja la temperatura de funcționare.
În plus, nu va trebui să reglați la maxim aerul condiționat așa cum ați face atunci când intrați în mașina rece, deoarece interiorul se încălzește treptat în timpul preîncălzirii. Un alt avantaj al preîncălzirii este că nu mai trebuie să dezghețați parbrizul! În mod ideal, mașina este conectată în timp ce precondiționați, astfel încât să nu vă descărcați bateria. Pentru a activa precondiționarea, utilizați pur și simplu funcționalitatea de pe tabloul de bord sau aplicația aferentă mașinii.
2. Presiunea anvelopelor
Una dintre cele mai neglijate moduri de a crește autonomia vehiculului electric în timpul iernii este să vă asigurați că presiunea în anvelope este corectă. Când temperatura exterioară scade, anvelopele pot pierde până la 10% din presiune. Anvelopele care nu au suficientă presiune creează mai multă frecare pe drum, ceea ce are un efect direct asupra capacității bateriei și va reduce eficiența mașinii. Asigurați-vă că verificați frecvent presiunea în anvelope în timpul iernii, este o modalitate ușoară de a ajuta la maximizarea autonomiei vehiculului electric.
3. Conduceți mai lent!
În timpul lunilor de iarnă, mersul puțin mai lent poate ajuta la compensarea intervalului de autonomie care se pierde din cauza temperaturilor reci de afară. De asemenea, accelerați ușor atunci când este posibil. Este de știut că bateriile reci nu vor ”înghiți” la fel de multă energie precum cele încălzite, așa că planificați-vă timpi mai lungi de încărcare.
4. Utilizați modul ECO
Ultimul nostru sfat: dacă vehiculele electrice au un mod ECO, folosiți-l! Utilizarea modului ECO reduce, în general, cantitatea de energie furnizată motorului de antrenare și alte funcții consumatoare de energie. Prin reducerea puterii motorului, mașina va accelera mai lent, dar vă ajută și să reduceți patinarea roților, ceea ce înseamnă că veți fi mai în siguranță atunci când conduceți pe drumurile înghețate de iarnă.
CITEȘTE ȘI:
Podul din zona localităţii Podul Dâmboviţei, unic în România, ar putea fi deschis în noiembrie
Comentați?