3.500 de societăți de transport din Spania cer despăgubiri de 100 mil. euro de la companiile petroliere

Un număr de 3.500 de societăți de transport rutier de marfă din Spania au inițiat o acțiune colectivă în instanță împotriva principalelor companii petroliere care operează în țară pentru „acțiunea lor continuată de mai bine de un deceniu de a crește artificial prețurile finale ale combustibilului”. Obiectivul acțiunii în justiție este obținerea unei despăgubiri de 100 de milioane de euro.embargoul

Procesul este susținut de o sancțiune impusă, în 2009, de Autoritatea spaniolă de Concurență (Comisión Nacional de la Competencia – CNMC) împotriva a trei companii petroliere – Repsol, Cepsa și BP – pentru stabilirea ilegală a prețurilor la combustibil. Sancțiunea a fost ulterior confirmată de Curtea Națională și Curtea Supremă. Potrivit transportatorilor rutieri, „în anii următori, CNMC, prin comisiile succesive de supraveghere constituite în acest scop, a confirmat că aceste practici anticoncurențiale au continuat să aibă loc până în prezent”.

„În rezoluţiile sale, CNMC a reţinut că operatorii menţionaţi au continuat să implementeze, de-a lungul anilor, practici anticoncurenţiale şi acorduri prin care au fixat preţul de vânzare al combustibilului în detrimentul benzinăriilor independente și, prin urmare, și împotriva intereselor transportatorilor și cetățenilor în general, limitând concurența între stațiile din rețeaua lor și cele independente”, au arătat companiile de transport rutier din Spania.

Transportatorii rutieri precizează că dovezi ale unor practici abuzive au apărut și în primele luni ale pandemiei, când în contextul unei reduceri a prețului petrolului cu peste 60% nu s-a observat și o diminuare semnificativă a prețului combustibilului, care a scăzut doar cu 10%. Astfel, despăgubirea de 100 de milioane ar corespunde prețului plătit suplimentar din cauza ”Cartelului petroliștilor”.

Procesele colective intentate de cele aproximativ 3.500 de societăți de transport rutier de marfă au loc la Tribunalele din Madrid și Castellón.

 

CITEȘTE ȘI:

High tech. Wrangler 4xe se adaptează la vreme. Și-n reclame

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 11,4%

 

 

Adaugati comentariu