10 instituţii au dreptul la vehicule cu girofaruri albastre

Un număr de 10 instituţii sunt autorizate să utilizeze pe autovehicule girofaruri cu lumină albastră, fapt care le acordă prioritate de trecere, a stabilit Camera Deputaţilor care a modificat OG 21/2014 privind circulaţia pe drumurile publice.
girofaruri

Conform prevederilor adoptate, pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră autovehiculele ce aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de frontieră, Serviciului de ambulanţă, Serviciului de medicină legală, Protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Din lista instituţiilor autorizate au fost eliminate autovehiculele ANAF şi ale procurorilor din Ministerul Public.

Conform prevederilor în vigoare, semnalele speciale de avertizare cu lumină albastră montate pe autovehicule obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere.

Un alt amendament aprobat prevede că deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept se va pedepsi, pe lângă amendă, şi prin sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.

Alte modificări adoptate prevăd că împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Plângerea suspendă executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei de la data înregistrării la judecătorie.

Camera Deputaţilor este for decizional referitor la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 

CITEŞTE ŞI:

Cine va furniza cele 43 de utilitare speciale pentru RAR

Secţiunea 6 din Autostrada Piteşti-Sibiu, în program de modernizare

Atenţionare de călătorie în Croaţia. Risc de incendii în zona de coastă

 

 

Adaugati comentariu