XTB: Eliminarea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT va crește prețul petrolului cu încă 20 – 30 $/baril

Rusia este un jucător cheie pe piața materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa, o situația demonstrată recent pe piața petrolului, unde prețurile au depășit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, notează casa de brokeraj XTB.prețul petrolului

Rusia exportă aproximativ de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din cererea globală. Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană.

Potrivit XTB, dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite.

Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 – 30 de dolari pe baril.

”În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 – 20 dolari”, arată XTB.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un sistem de mesagerie care interconectează bănci din întreaga lume. În mod practic, toate băncile care au activitate internațională sunt conectate la SWIFT, prin intermediul căruia se realizează o gama largă de operațiuni bancare ca de exemplu: transferuri de depozite bancare dispuse de clienții băncilor, transferuri de depozite rezultate în urma tranzacțiilor interbancare, acordări de credite, confirmări de cumpărări sau vânzări de titluri, deschideri de acreditive documentare, extrase de cont, etc.

 

CITEȘTE ȘI:

Producătorul auto Stellantis ia în calcul transferul producției din Rusia

Renault, Auchan, Société Générale, Engie… Rusia, o piață importantă pentru 700 de companii franceze

 

 

Adaugati comentariu