CORONAVIRUS. Wall Street a reintrat pe creştere. Banca Angliei a redus dobânda. Ce va face BCE

Acţiunile de pe Wall Street au închis marţi în creştere puternică, investitorii aşteptând măsuri de stimulare fiscală pentru atenuarea impactului epidemiei provocate de noul coronavirus asupra creşterii economice. În acelaşi context, Banca centrală a Marii Britanii a anunţat o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară.
wall street

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 4,9%, evoluţie prin care a redus la jumătate pierderile de luni. Indicele S&P 500 a avansat cu 4,9%, înregistrând cea mai bună evoluţie zilnică de după 26 decembrie 2018. Indicele Nasdaq Compozite a avansat tot cu 4,9%.

Acţiunile Facebook, Amazon, Apple, Netflix şi Alphabet, compania mamă a Google, au urcat toate cu peste 4,8%.

Titlurile JPMorgan Chase şi Home Depot au tras în sus indicele Dow, avansând fiecare cu peste 7%.

Cele mai bune performanţe în cadrul indicelui S&P 500 au fost înregistrate de acţiunile companiilor din sectorul tehnologiei şi cel financiar, cu creşteri de cel puţin 6%. Titlurile din sectorul energiei au urcat cu peste 4%.

“Stimulentele fiscale sunt un antidot care pot acoperi spaţiul dintre ce se întâmpla înainte de coronavirus şi ce se va întâmpla după”, a declarat Brent Schutte, director pentru investiţii la firma Northwestern Mutual Wealth Management.

Preşedintele american Donald Trump a propus o taxă zero pentru muncă pentru restul anului 2020, pentru a atenua impactul negativ al coronavirusului.

Stimulentele fiscale s-ar adăuga pachetului de finanţare de 8,3 miliarde de dolari promulgat săptămâna trecută de Trump, destinat combaterii epidemiei.

Luni, piaţa a înregistrat pierderi istorice, cu scăderi de 7,8%, respectiv de 7,6% pentru indicii Dow şi S&P, care au consemnat cea mai slabă evoluţie zilnică din 2008. Scăderea de 2.013 puncte a indicelui Dow a fost cea mai mare pierdere măsurată în puncte consemnată vreodată de acest indice.

De cealaltă parte a Antlanticului, Banca Centrală a Marii Britanii (Bank of England – BoE) a anunţat miercuri o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemia de coronavirus.

Membrii comitetului de politică monetară de la BoE au decis, pentru prima dată după luna august 2016, să reducă dobânda de referinţă până la 0,25% de la 0,75%, a informat banca centrală într-un comunicat de presă.

„Deşi amploarea şocului economic provocat de Covid-19 este necunoscută, este posibil ca activitatea economică în Marea Britanie să slăbească semnificativ în următoarele luni”, a subliniat BoE.

Săptămâna trecută, şi Rezerva Federală americană a redus dobânda de politică monetară, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să ia măsuri la reuniunea consiliului guvernatorilor programată pentru ziua de joi.

 

CITEŞTE ŞI:

Decizii guvernamentale pentru deblocarea unor proiecte de infrastructură

Autorizaţie de Construire pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, Secţiunea Sibiu – Boiţa

Restricţii de trafic în relaţia cu statele afectate de COVID-19

 

Adaugati comentariu