Vineri, 2 decembrie 2022, zi liberă. Va fi singura ”punte” din acest an

Guvernul a adoptat miercuri hotărârea în baza căreia vineri, 2 decembrie 2022, va fi zi liberă pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice, o ”punte” între sărbătoare legală de 1 decembrie și ziua de sâmbătă.2 decembrie

„Există o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar ca, pentru predictibilitate pe parcursul anului, în luna ianuarie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern. Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Acesta a precizat că nu vor fi declarat alte „punţi” în acest an, care să lege zile libere.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a figurat proiectul de hotărâre care vizează stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2022. Astfel, s-a propus și s-a adoptat ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie declarată zi liberă, întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii.

Celelalte zilele libere legale din anul 2022 sunt următoarele:

– Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 – sâmbătă și duminică
– Ziua Unirii Principatelor Romane: 24 ianuarie – luni
– Vinerea Mare: 22 aprilie – vineri
– Paștele: 24 și 25 aprilie – duminică și luni
– Ziua Muncii: 1 mai – duminică
– Ziua Copilului: 1 iunie – miercuri
– Rusaliile: 12 și 13 iunie – duminica și luni
– Adormirea Maicii Domnului: 15 august – luni
– Sfântul Andrei: 30 noiembrie – miercuri
– Ziua Națională: 1 decembrie – joi
– Crăciunul: 25 și 26 decembrie – duminică și luni.

Anumite categorii de salariați vor trebui să lucreze chiar și in zilele libere legale. Este cazul unităților sanitare, unităților de alimentatie publică și locurile de muncă a căror activitate trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste situatii, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în termen de 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul să beneficieze de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru. Conform legii, angajatorii care nu acordă nici liber, nici compensații salariale, riscă amenzi de mii de lei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Noile condițiile de acces în sediile Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare

Impozitarea multinaționalelor cu minim 15% intră în linie dreaptă

 

 

Adaugati comentariu