Advertisement

infografic-antreprenori-EY-floteauto
Home Administrare flote Fiscalitate Vezi care este cea mai bună măsură fiscală din ultimul an, în opinia antreprenorilor

Vezi care este cea mai bună măsură fiscală din ultimul an, în opinia antreprenorilor

Încrederea şi optimismul oamenilor de afaceri în privinţa perspectivelor oferite de mediul antreprenorial românesc sunt în creştere semnificativă.

Conform ediţiei a patra a Barometrului antreprenoriatului românesc, 66% dintre antreprenorii chestionaţi consideră în 2016 că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puţin de 10 ani, faţă de 55% din respondenţii ediţiei 2015.

De asemenea, procentul celor mai pesimişti dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, după o scădere de 14 puncte procentuale. Aceştia se aşteaptă ca România să ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor în mai mult de 30 ani.

Bogdan-Ion-EY-floteautoEvoluţiile pozitive pe care le evidenţiază noua ediţie a Barometrului antreprenoriatului românesc reprezintă o veste foarte bună pentru întreg mediul de afaceri local. Ca şi companie care susţinem dezvoltarea antreprenoriatului în România, aceste semnale ne validează încrederea în direcţia către care merge antreprenoriatul românesc şi sperăm ca aceste evoluţii să se accelereze în următorii ani”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Barometrul antreprenoriatului românesc, realizat în acest an de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank, a fost lansat astăzi în cadrul unui eveniment de business, odată cu cea de a treia ediţie a competiţiei EY Entrepreneur Of The Year. Aceasta este singura competiţie pentru antreprenori care se organizează la nivel global, peste 5.000 de antreprenori din întreaga lume fiind nominalizaţi în fiecare an.

Studiul analizează răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenţi conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, în timp ce alţi 45% dintre respondenţi se regăsesc în intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion EUR. Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.

Alexandru -Lupea-floteautoDacă am creiona profilul antreprenorului român matur, aşa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului românesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane EUR, munceşte în medie 10 ore pe zi şi participă cel puţin o dată pe săptămână la un eveniment de networking”, adaugă Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader şi Partner, EY România.

Reducerea cotei TVA – cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca şi reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanţă apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenţi) şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

infografic-antreprenori-EY-floteautoLipsa unui cadru fiscal şi legislativ clar şi stabil – cel mai important obstacol

70% dintre respondenţi indică lipsa unui cadru fiscal şi legislativ clar, corelat şi stabil, dublat de birocraţie şi atitudinea neconstructivă a reprezentanţilor instituţiilor statului faţă de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea şi dezvoltarea unei afaceri în România.

Percepţii majoritar pozitive în privinţa evoluţiei mediului de reglementare şi fiscalizare

Cu toate că mediul de reglementare şi fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori şi în 2016, ediţia din acest an a Barometrului marchează o premieră importantă. Pentru prima dată în ultimii patru ani antreprenorii percep o tendinţă majoritar pozitivă în privinţa evoluţiei mediului de reglementare şi fiscalizare.
Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenţi vedeau o tendinţă pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenţi percep o îmbunătăţire a mediului fiscal şi de reglementare. Practic, tendinţa s-a inversat faţă de ediţia 2015, când 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Nicio măsură semnificativă în privinţa facilitării efortului de conformare

Cu totul altfel stau lucrurile în domeniul măsurilor care fac viaţa mai uşoară antreprenorilor din punctul de vedere al birocraţiei şi al efortului de conformare cu legislatia în vigoare. Cei mai mulţi antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenţi au indicat o oarecare îmbunătăţire a sistemului public administrativ şi măsuri de debirocratizare.

Scăderea impozitării muncii – cea mai aşteptată măsură de ordin fiscal

Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajaţi şi angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării şi impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilităţii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislaţiei (20%) şi reducerea fiscalizării veniturilor şi profiturilor companiilor (15%).

Antreprenorii din România muncesc în medie 10 ore pe zi la propria afacere

Cei mai mulţi antreprenori cu experienţă dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România şi la fel de mult ca antreprenorii români aflaţi la început de drum. Deşi cei mai mulţi dedică 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depăşesc limita celor zece ore, unii dintre aceştia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.

62% dintre antreprenori consideră că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit în ultimul an

Evoluţii pozitive a înregistrat şi accesul la finanţare. Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanţare s-a îmbunătăţit în anul 2015 s-a dublat faţă de anul 2014, după o dublare şi în 2014 faţă de 2013. Dacă în 2014 el se situa la 16% şi în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendinţă indică o îmbunătăţire treptată în ultimii ani a finanţării afacerilor.

40% intenţionează să acceseze credite bancare în următoarele 12 luni

În următoarele 12 luni, cei mai mulţi antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-şi finanţa creşterea (40% dintre respondenţi). La mare distanţă urmează surse de finanţare precum creditul furnizor (21%) şi fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat şi fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori şi sistemele alternative de tranzacţionare se situează la 1% dintre răspunsuri.

Cristian-Sporis-raiffeisen-bank-floteautoNe bucurăm că ediţia din acest an a barometrului reflectă o percepţie pozitivă a antreprenorului matur asupra factorilor care susţin antreprenoriatul. Acest fapt poate constitui o premisă pentru ca pe termen lung şi importanţa în economie a companiilor medii şi mici să ajungă la maturitate, respectiv să crească progresiv către media europeană. În prezent, acestea au o contribuţie de aproximativ 45% la PIB în România, faţă de 60% în UE. Acţiunile noastre vor susţine materializarea acestei premise”, a declarat Cristian Sporiş, Vicepreşedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

Studiul Barometrul antreprenoriatului românesc măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

companie
Fiscalitate

Germania va acorda, până în 2028, noi facilități pentru mașinile electrice de companie

Angajații germani care conduc o mașină de companie complet electrică beneficiază deja...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...