Vânzările de maşini verzi își continuă creşterea în Europa. Raport PwC

Vânzările de maşini verzi (hibride, BEV/electrice şi PHEV/ hibrid plug-in) din Europa şi-au accelerat creşterea în primul trimestru din 2022, la 13%, de la 6% în ultimele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care producătorii se confruntă în continuare cu lipsa componentelor, reiese dintr-o analiză realizată de Strategy&, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC.
mașini verzi

”România urmează această tendinţă europeană, vânzările de automobile electrice crescând în primul trimestru cu peste 400%, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. Evoluţia vânzărilor din România şi Europa confirmă impactul stimulentelor guvernamentale şi reorientarea strategică a producătorilor către fabricare de maşini electrice. Întreruperile lanţurilor de aprovizionare vor continua însă să le pună probleme. În plus, pe lângă penuria de semiconductori, producătorii se confruntă acum şi cu un blocaj în aprovizionarea cu metalele utilizate pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice – litiu, nichel şi cobalt. Aceste dificultăţi au fost cauzate în mare parte de creşterea globală a cererii pentru BEV şi exacerbate de războiul Rusiei din Ucraina, precum şi de lockdown-ul Covid din China”, a arătat Daniel Anghel, Partener şi Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.

În 2021, Rusia a fost al treilea mare furnizor mondial de nichel. Ca urmare a sancţiunilor aplicate Rusiei, preţul nichelului a crescut vertiginos, de patru ori într-o singură o săptămână la începutul lunii martie 2022, arată raportul strategy&. Efectele inevitabile în lanţ pot fi observate în creşterile de preţ pentru anumite modele de BEV, care devin inaccesibile pentru anumiţi clienţi şi ameninţă creşterea pe termen lung a pieţei, notează raportul. De exemplu, Tesla a majorat preţul modelului 3 de bază în Germania cu 7.000 euro (16 %).

 

 

CITEȘTE ȘI:

Banca Transilvania a finalizat preluarea Țiriac Leasing

S-a redeschis circulația pe Transalpina. Care sunt restricțiile introduse

 

 

Adaugati comentariu