În pofida unei baze de comparație aflate la un nivel redus record din cauza pandemiei, vânzările de mașini noi au continuat să scadă în UE anul trecut, pe fondul penuriei de microcipuri. Având în vedere că livrările de cipuri se vor stabiliza în 2022, Asociația Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) estimează că înmatriculările de autoturisme vor reintra pe creștere în acest an, cu un avans de 7,9%, până la 10,5 milioane de unități.
Asociaţia a subliniat că este urgent ca UE să îşi reducă dependenţa de furnizorii externi de semiconductori astfel încât să evite pe viitor pagubele provocate unor industrii strategii. De asemenea, ACEA a atras atenţia asupra faptului că, deşi în prezent vehiculele electrice reprezintă aproape o cincime din noile autoturisme vândute în UE, ritmul de extindere a infrastructurii de încărcare este unul lent.
„Performanța puternică a mașinilor electrice este o veste foarte binevenită. Cu toate acestea, nu putem uita că aceasta este încă o piață destul de fragilă, care se bazează foarte mult pe măsuri de sprijin, cum ar fi stimulentele pentru achiziții și, mai ales, disponibilitatea pe scară largă a infrastructurii de încărcare”, a afirmat președintele ACEA și CEO al BMW Group, Oliver Zipse
Potrivit ACEA, în prezent, ritmul de instalare a infrastructurii este cu mult în urma cererii consumatorilor pentru mașini încărcate electric. De fapt, în ultimii cinci ani, vânzările de mașini electrice au crescut de patru ori mai repede decât avansul înregistrat de numărul punctelor de încărcare.
„Vânzările de mașini electrice au crescut de peste 10 ori între 2017 și 2021, în timp ce numărul punctelor de încărcare publice din UE a avansat de aproximativ 2,5 ori în aceeași perioadă. Dacă această situație nu este abordată de urgență prin introducerea de obiective ambițioase pentru toate statele membre ale UE, ne vom lovi de un obstacol foarte curând”, a avertizat Oliver Zipse.
Semnalul de alarmă tras de ACEA coincide cu discuțiile purtate de Parlamentul European și guvernele naționale cu privire la propunerea de regulament privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR). ACEA îndeamnă Parlamentul și Consiliul să consolideze în mod semnificativ propunerea inițială privind AFIR a Comisiei Europene, pentru a se asigura că Europa construiește o rețea suficient de densă de puncte de încărcare.
CITEȘTE ȘI:
România a ratificat Convenția multilaterală – ce aduce nou pentru companii?
Marți, 8 februarie, au fost lansate programele Rabla Clasic și Rabla Plus
Comentați?