Advertisement

plata despăgubirilor RCA
Home Miscellanea Financiar Va creşte din nou salariul minim? Ce se întâmplă cu amenzile rutiere

Va creşte din nou salariul minim? Ce se întâmplă cu amenzile rutiere

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

Potrivit documentului, „prin excepţie (..), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră”, se menţionează în document.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.262 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Ce se întâmplă cu amenzile rutiere

Dacă proiectul va fi adoptat, valoarea amenzilor rutiere va exploda, în condiţiile în care punctul-amendă este stabilit la nivelul de 10% din nivelul salariului minim brut.

În pofida creşterii salariului minim brut, Guvernul a menţinut punctul-amendă pentru 2018 şi 2019 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017, adică la 145 de lei.

Astfel, până la eventuala modificare a modului de calcul al amenzilor rutiere, valoarea acestora în 2019 este următoarea:

  • clasa I (2 sau 3 puncte) – 290 – 435 lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – 580 – 725 lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – 870 – 1.160 lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – 1.305 – 2.900 lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – 3.045 – 14.500 lei.

De exemplu, manevrele de schimbare a direcţiei de mers fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancţionate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă.

Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator de incendii, şoferul va fi sancţionat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori când acestea lipsesc se sancţioneaza cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amendă.

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat sau atunci când şoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

CITEŞTE ŞI:

Cum au modificat deputaţii Legea pentru ride-sharing

Meserii.ro, prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic

800 de sancţiuni în 2 zile pentru autoturisme înmatriculate în alte state

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...