UNTRR: Creşterea costurilor RCA pentru transportatorii rutieri este nejustificată

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor române măsuri concrete de protecţie a consumatorilor faţă de creşterea nejustificată a tarifelor asigurărilor în transporturile rutiere. Organizaţia consideră nejustificată creşterea costurilor poliţei RCA pentru transportatorii rutieri, fără să ofere nimic în plus consumatorilor şi cu impact negativ asupra activităţii acestora.
impozitul pe profit

Asociaţia şi-a exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea faţă de creşterea continuă a tarifelor asigurărilor în industria transporturilor, solicitând autorităţilor române încă din anul 2008 să întreprindă măsuri concrete de protecţie a consumatorilor faţă de această creştere nejustificată a tarifelor practicate de societăţile de asigurări.

Amintim mai jos principalele solicitări adresate de UNTRR autorităţilor române- CSA/ASF şi Ministerului Transporturilor, în ultimii ani:

  • Corelarea tarifelor societăţilor de asigurări cu calitatea serviciilor oferite clienţilor
  • Realizarea unor studii de impact şi consultarea industriei de profil înainte de promovarea unor acte normative, având în vedere aplicarea imperfectă a actualelor reglementări
  • Întreprinderea de către CSA/ASF a unor măsuri concrete pentru protecţia consumatorilor, prin realizarea unor statistici/clasamente publice ale societăţilor de asigurări, referitoare la termenul mediu de realizare a plăţilor pentru industria transporturilor (pe tipuri de asigurări RCA, CASCO, CMR, medicale) şi la procentul plătit din suma solicitată de către fiecare societate de asigurare– astfel încât clienţii să îşi poată alege societatea de asigurare pentru fiecare tip de asigurare, în deplină cunoştinţă de cauză faţă de promptitudinea acestora în executarea contractelor de asigurare.

Contrar demersurilor, UNTRR constată cu îngrijorare că de la an la an, tarifele practicate de societăţile de asigurări au continuat să crească, fără să ofere nimic în plus consumatorilor. UNTRR avertizează că numărul real de asiguraţi se va reduce proporţional cu aceste scumpiri, iar cei care rămân asiguraţi vor avea de plătit din ce în ce mai mult. De asemenea, plăţile întârziate si incomplete către service-urile auto duc la reducerea calităţii si nu la creşterea acesteia, şi nici a satisfacţiei consumatorilor.

Considerăm că o nouă majorare a tarifelor RCA în 2015 este nejustificată, având în vedere datele publicate pe site-ul ASF privind evoluţia pieţei asigurărilor la 31.12.2013, din care rezultă clar că totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări din RCA – în valoare de 2.467.962.816 lei, este mai mare decat totalul îndemnizaţiilor plătite de acestea pentru RCA – în valoare de 1.925.572.541 lei. Solicităm Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să analizeze care sunt cauzele reale ale scumpirilor şi să ia măsuri urgente de protecţie a consumatorilor faţă de creşterea nejustificată a tarifelor practicate de societăţile de asigurări, cu consultarea prealabilă a industriei transporturilor rutiere – a celor care plătesc cele mai mari sume cu titlul de asigurări pentru autovehicule rutiere”, spun reprezentanţii UNTRR.

Aceştia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să introducă ore de educaţie rutieră în şcoală, pe lângă cele de religie şi educaţie sexuală, iar ASF ar trebui să aloce 3% din tarifele RCA încasate, ca investiţie în derularea programelor educaţionale pentru prevenţia rutieră în vederea reducerii numărului de accidente. Acest fapt, explică UNTRR, va aduce o contribuţie semnificativă la reducerea numărului accidentelor rutiere şi costurilor despăgubirilor aferente, conducând în mod normal la o îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite şi o reducere a tarifelor RCA oferite de societăţile de asigurări.

„Solicităm ASF introducerea legală a unor bonusuri la RCA pentru organizaţiile care operează autovehicule şi au implementat standardul “ISO 39001:2012, Sisteme de management al siguranţei traficului rutier. Suntem deschişi dialogului cu ASF în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea unui sistem de asigurări sănătos, care să recompenseze comportamentul rutier preventiv conştient şi asumat, având ca ţintă cele mai bune practici din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene şi pornind de la realităţile actuale din România”, conchid reprezentanţii asociaţiei transportatorilor rutieri.

UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

 

Adaugati comentariu