Advertisement
plafonarea tarifelor RCA
Home Administrare flote Asigurări UNSICAR: Măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluţie corectă

UNSICAR: Măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluţie corectă

Brokerii de asigurări reuniți în Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) nu sunt de acord cu propunerea de plafonare la 8% a comisionului de distribuţie în cazul RCA şi solicită modificarea articolului din proiectul publicat de Ministerul Finanţelor, în sensul aducerii acestuia la condiţiile de piaţă din data de 28 februarie 2023, la fel ca pentru ceilalţi actori ai pieţei.

Potrivit UNSICAR, propunerea afectează masiv şi arbitrar capitalul autohton prezent în această industrie.

„Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) se opune noului proiect de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalele motive fiind îngrădirea concurenţei şi discriminarea distribuitorilor independenţi în raport cu canalele de vânzări directe ale asigurătorilor. Membrii UNSICAR înţeleg demersurile autorităţilor în direcţia prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenţei Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluţie corectă pentru piaţa în care ne desfăşurăm activitatea. După cum se menţionează în proiect, singurul element care se plafonează este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind îngheţate la preţul de piaţă”, arată brokerii de asigurări în comunicat.

Astfel, UNSICAR propune autorităţilor ca nivelul comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menţionat în contractele de distribuţie valabile între asigurători şi distribuitori la data de 28 februarie 2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ.

„Astfel, sarcina financiară şi riscul măsurilor luate vor fi suportate în mod egal de asigurători şi intermediari”, precizează brokerii.

Aceștia consideră că, fără această modificare, plafonarea prevăzută în proiect nu poate decât să adâncească situaţia dificilă în care se află piaţa de asigurări RCA şi acest aspect este cu atât mai mult valabil în cazul proiectului care propune plafonarea comisioanelor de distribuţie, prevedere care, în opinia Uniunii, ignoră aspecte esenţiale legate de prevederi legislative deja existente şi omite să evalueze impactul asupra pieţei de intermediere de asigurări şi asupra consumatorilor.

UNSICAR apreciază că propunerea plafonării comisionului încalcă articolul 16 din Constituţia României privind egalitatea în drepturi, deoarece va transfera sarcina financiară aferentă măsurii de plafonare doar către intermediarii de asigurări, constituind totodată o veritabilă expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurări, fără o dreaptă şi prealabilă despăgubire.

„Singura piaţă pe care există concurenţă intensă în industria de asigurări – piaţa de intermediare – riscă să rămână fără acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecinţele care se manifestă de obicei într-o piaţă cu ofertă scăzută. Practic, deşi acuză lipsa de concurenţă la nivelul asiguratorilor, autorităţile iau măsuri pentru reducerea concurenţei şi la nivelul distribuitorilor. Considerăm că o astfel de abordare nu este în beneficiul celor peste 8 milioane de clienţi care folosesc serviciile brokerilor de asigurări şi celor peste 40.000 de distribuitori licenţiaţi în această industrie”, susţin brokerii.

Potrivit acestora, propunerea va avea ca efect crearea unor condiţii inegale de concurenţă, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidenţa viitoarei plafonării, în detrimentul canalelor de vânzare independente.

„Amintim că Ministerul Justiţiei a dat deja un aviz negativ pe proiectul de plafonare publicat anterior, instituţia menţionând că nivelul comisioanelor de distribuţie reprezintă un aspect legat de politica comercială a operatorului economic. În plus, Ministerul Justiţiei a arătat că propunerea plafonării tarifelor RCA şi, implicit, a comisionului brokerilor trebuie adoptată doar prin act normativ de nivelul legii, nu prin hotărâre de guvern. În acest context, dacă măsura plafonării tarifelor RCA va fi adoptată prin hotărâre de guvern, există riscul ca prevederile acesteia să fie declarate nelegale la un eventual control al instanţei competente, cu consecinţa stabilirii unor obligaţii de plată în sarcina bugetului de stat şi a afectării domeniilor de activitate vizate”. menţionează UNSICAR.

Reprezentanţii organizației atrag atenţia că există şi riscul declanşării procedurii de infringement împotriva României, în condiţiile în care distribuţia independentă de asigurări este o componentă esenţială a pieţei de asigurări, aşa cum prevede şi Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 ianuarie 2016.

„Apreciem că o parte semnificativă a distribuitorilor nu va putea absorbi şocul pe care l-ar crea adoptarea proiectului de HG în această formă, riscând, conform estimărilor UNSICAR, reducerea numărului de angajaţi sau parteneri implicaţi direct în activitatea de intermediere de asigurări, prin falimentul acestora sau pur şi simplu renunţarea la desfăşurarea acestei activităţi. Reducerea masivă a distribuţiei independente va afecta semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu şi lung, mai ales în oraşele şi localităţile cu o populaţie sub 30.000 locuitori, prin restrângerea accesului la asigurări şi la consultanţa care însoţeşte produsele complexe. Deloc neglijabil este şi faptul că aceste zone acoperă peste 50% din populaţia României şi sunt, de regulă, şi cele cu acces redus la soluţiile de achiziţie online, distribuţia door-to-door fiind singura posibilitate de a avea acces la produse de asigurare”, precizează brokerii de asigurări.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), organizaţie înfiinţată în anul 2000, reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, de regularizare daune şi de pregătire profesională. Cota membrilor UNSICAR totalizează peste 60% din piaţa de brokeraj de asigurare, care numără aproape 280 de intermediari.

Ministerul Finanţelor a publicat luni un nou proiect de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru RCA şi propune îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, conform proiectului, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 6 luni.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Licitație finalizată pentru drumul care va conecta Râmnicu Vâlcea de Autostrada A1 și DX12 Pitești – Craiova

Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești va fi deschis circulației în 2023

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

UNSAR
Asigurări

UNSAR: Cele mai mari 50 de daune plătite companiilor au însumat 24 mil. euro în 2022

Cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asiguratorii membri...

FGA
Asigurări

FGA a plătit peste 663 milioane de lei în primele 10 luni, în urma falimentelor a 5 asigurători

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a soluționat 72.688 cereri de plată,...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Consiliul Concurenței: Dezechilibrul pieței RCA se va menține și în anul 2024

Până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a falimentului Euroins, un număr...

brokeri de asigurare
Asigurări

10 brokeri de asigurare au fost sancționați de ASF în luna septembrie

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna septembrie a anului...