Turda, premiată de Uniunea Europeană pentru mobilitate durabilă

Turda este cel de-al şaselea-lea oraş european ce primeşte premiul pentru planificarea mobilităţii urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP - Award). Alături de ea, au mai fost premiate Viena (Austria) şi Igoumenitsa (Grecia), primul în categoria marilor oraşe, iar cel de-al doilea, într-o categorie nou-înfiinţată, dedicată localităţilor urbane de dimensiuni mai reduse.Cele trei oraşe au fost selectate de un juriu independent, format din experţi în domeniul mobilităţii şi transporturilor. Fiecare va beneficia de un videoclip de promovare a realizărilor în domeniu. Premiile le-au fost înmânate de comisarul european Violeta Bulc şi de directorul general pentru mediu Daniel Calleja.

Juriul a acordat premiul SUMP 2018 oraşului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanţare şi obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei şi potenţialul său de a constitui o inspiraţie pentru alte localităţi de dimensiuni similare (aproximativ 50.000 de locuitori). De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiţie ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localităţii, în special în domeniul mobilităţii în comun. Celelalte două finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) şi Milano (Italia).

„Felicitări tuturor câştigătorilor. Prin acţiunile lor, aceste oraşe nu doar creează o Europă mai durabilă, ci îşi ajută locuitorii să se deplaseze într-un mod mai ecologic, sănătos şi plăcut. Sper ca acţiunile lor să ofere inspiraţie şi altora să adere la mesajul central al Săptămânii europene a mobilităţii (European Mobility Week) – mobilitatea durabilă este alegerea potrivită pentru toată lumea”, a declarat comisarul european pentru transport Violeta Bulc.

Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaştere autorităţilor locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, în timp ce premiul SUMP recompensează performanţele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate. Ediţia 2018 a celui din urmă s-a concentrat pe mobilitatea în comun în procesul de planificare.

Săptămâna europeană a mobilităţii se desfăşoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, oferind oraşelor europene posibilitatea de a testa alternative de transport durabil. Încurajarea alegerii unor modalităţi de deplasare cum sunt mersul pe jos sau cu bicicleta are ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţirea calităţii aerului, zonele urbane devenind astfel mai atrăgătoare ca loc de muncă şi viaţă.

Adaugati comentariu