Barierele la trecerea peste calea ferată pot deveni obligatorii


Iniţiativa legislativă, care completează OG 43/1997 privind regimul drumurilor, este susţinută de peste 100 de deputaţi şi senatori din tot spectrul politic.
„Mulţi şoferi uită faptul că trenul nu acordă „prioritate”. Din teribilism şi uneori chiar din neatenţie sunt şoferi care cred că pot trece calea ferată până să apară trenul, însă, de cele mai multe ori, se dovedeşte contrariul. De cele mai multe ori astfel de evenimente se soldează cu moartea unui om. În România. întâlnim multe drumuri internaţionale şi drumuri naţionale care sunt traversate de linii de cale ferată şi care nu sunt prevăzute cu bariere sau semibariere, ci numai cu avertizare sonoră şi luminoasă. În aceste condiţii, zeci de şoferi îşi riscă viaţa, fără să ştie în ce moment şi de unde ar apărea trenul”, spun iniţiatorii.
Proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2017, iar la începutul lunii martie, deputaţii din Comisia pentru Transporturi au acordat aviz favorabil.
Conform textului adoptat de senatori, în OG 43/1997, la articolul 31, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, cu următorul cuprins:
„(3) Trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale «E», precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului şi al poliţiei rutiere.
(4) Administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la acelaşi nivel cu calea ferată prin curăţarea vegetaţiei pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecţie”.
Proiectul prevede şi sancţiuni în cazul în care sunt încălcate dispoziţiile legii. Pentru nerespectarea al. (3) amenzile sunt cuprinse între 50.000-250.000 lei, iar pentru încălcarea al. (4), între 30.000-150.000 de lei.