Advertisement

transporturi
Home Transporturi Transportatorii solicită încheierea unui acord bilateral între România și China

Transportatorii solicită încheierea unui acord bilateral între România și China

În condițiile în care China va deveni, la 5 ianuarie 2017, cea de a 70-a parte contractantă a Convenției TIR, UNTRR solicită Ministerului Transporturilor începerea demersurilor pentru realizarea unui acord bilateral româno-chinez în sectorul transportul rutier internațional de mărfuri.

Potrivit transportatorilor, aderarea Chinei la Convenția vamală privind transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) creează oportunități mari pentru dezvoltarea operațiunilor de transport TIR între China și Europa, prin Asia Centrală. Aceasta va contribui, într-o măsură mai mare, la facilitarea tranzitului și transportului de mărfuri în regiunea eurasiatică și la dezvoltarea comerțului mondial.

Utilizarea sistemului TIR în China va deschide alternative viabile suplimentare și rute mai puțin congestionate. Transportul și livrarea de mărfuri către destinații finale vor fi efectuate mult mai rapid, mai ieftin și mai eficient decât se întâmplă în prezent. În acest context Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, solicită Ministerului Transporturilor începerea, în cel mai scurt timp posibil, a demersurilor pentru realizarea unui acord bilateral referitor la transportul rutier internațional de mărfuri între România și China, care să permită transportatorilor români valorificarea oportunității economice deosebite reprezentată de aderarea Chinei la Convenția TIR”, au explicat reprezentanții UNTRR.

Având în vedere faptul că pentru a putea opera un transport rutier internațional către China, transportatorii români au nevoie de documente de garantare a taxelor vamale pentru mărfurile transportate (TIR), de autorizații de transport pentru camioanele românești operate de aceștia, ca și de vize pentru șoferii profesioniști români, UNTRR solicită implicarea Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru realizarea încheierii unui acord bilateral privind transporturile internaționale rutiere între România și China.

Convenția vamală privind transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR – Convenția TIR a fost încheiată în anul 1975 la Geneva, pentru simplificarea și armonizarea formalităților administrative în transportul rutier internațional. România a aderat la Convenția TIR în anul 1979

Sistemul de tranzit TIR este singurul sistem intermodal de tranzit vamal la nivel mondial, ceea ce constituie un instrument major de facilitare atât de transport cât și de comerț. Peste 35.000 de operatori de transport rutier din întreaga lume sunt deja autorizați să utilizeze sistemul TIR, efectuând aproximativ 1,5 milioane de proceduri TIR de trecere a frontierei pe an.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...