Advertisement

accident-camion-floteauto
Home Administrare flote Asigurări Transportatorii solicită finalizarea Legii RCA în 3-6 luni după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor

Transportatorii solicită finalizarea Legii RCA în 3-6 luni după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor

Patronatele din transporturile rutiere solicită transmiterea Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime RCA cât mai urgent spre publicare în Monitorul Oficial, dar şi elaborarea unei noi Legi a asigurărilor RCA, care să îndrepte „toate neajunsurile legislaţiei actuale”.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI – salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime RCA aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi solicită transmiterea acesteia cât mai urgent spre publicare în Monitorul Oficial.

Transportatorii rutieri solicită, totodată, Parlamentului, o nouă Lege a asigurărilor RCA care să fie elaborată şi finalizată în 3-6 luni după expirarea primelor şase luni de plafonare a tarifelor, iar aceasta trebuie să ţină cont de toate problemele identificate pe perioada de aplicare a OUG 54/2016, astfel încât să îndrepte toate neajunsurile legislaţiei actuale.

„Noua Lege RCA va trebui să asigure transparenţa totală în privinţa modului de calcul al tarifelor de primă RCA pe toate categoriile de autovehicule deţinute de persoanele fizice şi juridice în raport cu daunalitatea înregistrată şi evoluţia pozitivă sau negativă a acesteia, să asigure compensarea directă şi să prevadă măsuri eficiente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare”, afirmă reprezentanţii UNTRR.

Guvernul a adoptat, miercuri, după o consultare publică de o săptămâna, tarifele maxime ce urmează să fie aplicate de către societăţile care practică asigurările obligatorii auto.

Tarifele maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Societăţile de asigurare vor aplica în această perioadă de şase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat. Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări.

Hotărârea de guvern va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În schimb, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) consideră că plafonarea tarifelor RCA încalcă principiul pieţei libere, concurenţiale, prevăzut de Constituţia României, dar şi o serie de reglementări europene, astfel că a sesizat Comisia Europeană cu privire la aceste aspecte.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...