ANAF anchetează sute de firme care au încălcat legea la importul și vânzarea de masini second hand. Câteva mii de clienți persoane fizice ar putea fi cercetați penali pentru evaziune fiscală.
Inspectorii DGAF au descoperit că doar 19 firme au avut un comportament fiscal corespunzător. Aproximativ 30% din firmele cercetate nu-și desfășurau activitățile în sediile sociale declarate, urmând a fi făcute investigații ulterioare pentru identificarea lor. De asemenea, 25 de patroni nu au fost găsiți în locațiile firmelor.
Principala deficiențã constatatã la restul societãților a fost aplicarea eronatã a regimului marjei de TVA la vânzarea cãtre clienții persoane fizice, fapt care a produs prejudicii calculate doar pânã în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penalã, iar 55 de milioane de lei reprezintã prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizatã Inspecția Fiscalã. Alte detalii găsiți aici.
Constatãrile preliminare au condus la urmãtoarele concluzii:
– au fost confirmate analizele de risc care au relevat existența unor rețele organizate care se ocupã de comerțul cu autoturisme second hand, aceeași societate fiind folositã de mai multe persoane pentru achizițiile de autoturisme din vestul Europei. Aceste persoane se ocupã adesea de ”adusul mașinii la comandã”.
– DGAF deține instrumentele necesare analizelor și verificãrilor cu privire la comerțul online de autovehicule, care a cãpãtat o pondere foarte mare, în condițiile în care mare parte a achizițiilor este realizatã de pe platformele online operate de furnizorii intracomunitari. Comerțul tradițional a suferit astfel multe modificãri, clientul final comandând autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupã de ”adusul mașinii la comandã”, fapt ușor demonstrabil prin plãțile efectuate în contul acesteia din urmã. Beneficiul este cã nu va plãti TVA, prețul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primește conține TVA românesc pe marjã, mai mic uneori decât costul unei spãlãri a autovehicului, în loc sã fie calculat la întreaga valoare a mașinii, așa cum prevede legea.
Instrumentele și platformele de cooperare internaționalã la care este racordatã ANAF au condus la identificarea rapidã a societãților fraudatoare, obținerea de documente și derularea de verificãri suplimentare și vor asigura și pe viitor acest lucru.
Deoarece cumpãrãtorii sunt tentați de un preț cât mai mic al autoturismelor, trebuie sã cunoascã și faptul cã demonstrarea unei înțelegeri între aceștia și persoanele de la care cumpãrã autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligației de platã a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare și în sarcina lor și chiar acuzarea de evaziune fiscalã.
Comentați?