Transportatorii resping proiectul Legii RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a înaintat Ministerului Finanţelor şi comisiilor parlamentare de specialitate proiectul legii destinate reglementării pieţei RCA. Transportatorii au criticat iniţiativa, arătând că ea nu va funcţiona în interesul asiguraţilor.



Proiectul privind noua lege RCA apare după o perioadă lungă de acuzaţii şi de proteste din partea transportatorilor, care au reclamat faptul că preţurile asigurărilor obligatorii ale autovehiculelor au crescut şi de câteva ori în ultimele luni. De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a admis că problema preţurilor poliţelor RCA este una reală, anunţând că a decis să oblige şapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit poliţe RCA să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor şi să justifice modul de calcul, apoi să transmită noile tarife rezultate către ASF. Decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societăţile care emit poliţe pentru asigurările auto obligatorii.

Principalele reglementări propuse

Iniţiativa este structurată pe 8 capitole si cuprinde 38 de articole. Conform reprezentanţilor ASF, aceasta acoperă domeniul de aplicare şi definiţiile noţiunilor folosite, dispoziţii privind contractul şi poliţa de asigurare RCA, încetarea, nulitatea şi rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligaţiile asiguratului şi cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancţiuni, dispoziţii finale şi tranzitorii.

„În esenţă, proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condiţiile generale si particulare ale acoperirii unei asigurări RCA”, precizează reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Totodată, iniţiativa cuprinde reglementări privind persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA şi excepţiile de la această obligaţie, limitele teritoriale de acoperire, cele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea şi plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asigurătorilor, organizarea şi funcţionarea Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din România ca fond naţional de protecţie, organism de plată a despăgubirilor, centru de informare şi organism de compensare.

Proiectul de lege introduce şi sistemul de decontare directă. Prin această măsură, şoferul care a suferit dauna va fi despăgubit de asigurator, dar doar pentru daunele materiale, nu şi pentru cele morale sau pentru vătămările corporale.

Eu cred ca pilonul principal al legii poliţelor RCA este aşa numită compensare directă sau decontare directă, principiu aflat în dezbatere încă din anul 2012. Cred că de această dată, în sfârşit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem veni cu un plus semnificativ de protecţie a consumatorului. Este deosebit de important să se înţeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, se poate adresa, inclusiv, asigurătorului pentru rezolvarea problemei respective şi primirea contravalorii”, a explicat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

În plus, proiectul prevede şi introducerea unei franşize, sistem care presupune ca şoferul să plătească o parte din daună, în schimbul unui preţ mai mic al poliţei. De asemenea, proiectul de lege introduce şi plata în rate a RCA.

Deşi ASF susţine că proiectul legii a fost realizat ţinând cont de sugestiile părţilor implicate, inclusiv de cele ale transportatorilor, aceştia consideră că iniţiativa nu va rezolva problemele sectorului, iar ei vor rămâne în continuare neprotejaţi în faţa scumpirii asigurărilor auto obligatorii.

FORT: Sunt necesare preţuri de referinţă, anunţate periodic de ASF

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu reclamă faptul că legea nu prevede o cerinţă importantă a transportatorilor şi, anume, faptul ca ASF să fie obligată să anunţe periodic, măcar o dată la trei luni, un preţ de referinţă pentru poliţele RCA, astfel încât piaţa să fie ţinută sub control, iar preţurile să nu explodeze de la an la an. În opinia sa, Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să fie un factor de echilibru, care să verifice şi să împiedice derapajele asigurătorilor.

camion-floteauto„Mi se pare esenţial să validăm obligativitatea prin lege ca ASF, în mod regulat, trimestrial de exemplu, să vină public cu preţul de referinţă la poliţele RCA”, arată Augustin Hagiu, acuzând că, până acum, transportatorii nu au primit date clare cu privire la creşterea medie a preţurilor la RCA.

„De ce nu vrem să fim transparenţi? Nu mai rezistăm! Această lege nu atinge în mod direct şi nu influenţează nimic din cei trei factori care concură la siguranţa rutieră, respectiv factorul uman, autovehiculul şi infrastructura”, a subliniat oficialul FORT.

În opinia sa, transportatorii au de ales între apelul la credite bancare sau, şi mai grav, să renunţe la banii destinaţi echipării vehiculelor şi garantării siguranţei în trafic pentru a rezista pe piaţă. O mai slabă echipare a vehiculelor duce evident la creşterea riscului de accidente. Gradul de utilizare al anvelopelor, spre exemplu, determină timpul de reacţie şi frânare al vehiculului.

În doar 6 luni, asigurările au crescut cu exact atât cât costă 4 anvelope noi pentru un autovehicul de 7,5 tone. Acest lucru înseamnă sporirea pericolelor”, a conchis Augustin Hagiu, preşedintele FORT.

UNTRR: Proiectul nu conduce la ieftiniri

Şi reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) resping noul proiect de lege privind RCA, considerând că, în forma actuală, iniţiativa nu conduce la o reducere a preţurilor şi presupune doar obligaţii pentru asiguraţi, fiind redactat numai în interesul companiilor de asigurări.

Nimeni nu a explicat până acum motivul exploziei tarifelor RCA, iar din acel moment a început demolarea industriei auto din România. Dacă asigurătorii s-au plâns că au avut pierderi enorme pe segmentul RCA, de ce nu au închis businessul? Este foarte trist că firmele străine au ajuns să facă legea în România”, spune vicepreşedintele UNTRR, Constantin Isac.

Potrivit acestuia, dacă lucrurile nu ajung pe un făgaş normal în piaţa RCA, toţi transportatorii vor protesta în stradă şi „vom ajunge în poziţia ciobanilor care au protestat în curtea Parlamentului”.

truck-835863_640Încă din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF poliţe RCA încheiate de companiile de transport, unde se puteau observa creşteri de până la 300% comparativ cu poliţele precedente, lucru confirmat şi de Consiliul Concurenţei în urma anchetei realizate în cadrul companiilor de asigurări. În perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, tarifele RCA pentru transportul de marfă au crescut între 19% – 183%, iar pentru transportul de persoane creşterile au ajuns la 226%.

UNTRR a arătat că o modalitate de scădere a tarifelor este aceea în care toate autovehiculele din România ar fi asigurate RCA, urmând ca prima medie pentru vehiculele comerciale să scadă la 1.100 de euro, în timp ce prima medie pentru autoturisme s-ar reduce la 95 de euro.

COTAR: Plata poliţelor trebuie să fie suportabilă

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, este de părere că proiectul nu asigură nicio protecţie reală pentru clienţii persoane fizice sau pentru transportatorii care încheie poliţe RCA.

Mişu Negriţoiu s-a supărat pe noi şi nu a mai vrut să ne dea proiectul de lege să îl citim, aşa cum ne-am înţeles. Trebuie să încheiem un contract obligatoriu pe 12 luni. Unde e dreptul nostru să încheiem contract pe o lună, pe două, pe trei luni? Nu văd în acest proiect de lege unde este protecţia noastră, a cetăţenilor, a transportatorilor. Noi suntem de acord să plătim poliţe RCA, dar să fie suportabile pentru toată lumea. Cu ce ne protejaţi de aceste multinaţionale care pot să mărească preţurile cum vor?”, le-a transmis, reprezentanţilor ASF, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

În plus, acesta consideră că scumpirea poliţelor RCA nu are nici justificare logică. “În anul 2015, numărul de accidente rutiere produse de autovehiculele destinate transportului de mărfuri sau persoane a fost de 221 din totalul de 9.379 de accidente produse. În plus, frecvenţa daunei a scăzut de la 11% în 2010, la 6,7% în anul 2015”, arată preşedintele COTAR.

ASSAI : ASF a redus la jumătate penalităţile pentru asigurători

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean a subliniat că aproximativ 90% dintre plăţile efectuate de asigurători sunt parţiale şi diminuate în medie cu 30%.

Aproximativ 80% din despăgubiri se fac în afara termenului legal. Din cele 9 societăţi de asigurări de la noi, două dintre ele plătesc în termen legal, două plătesc în termen rezonabil de 30-35 zile, iar cinci societăţi fac plăţi într-un termen de 75-120 de zile. Avem probleme fundamentale la plata despăgubirilor. ASF ar fi trebuit să înăsprească sancţiunile, însă a redus la jumătate penalităţile pentru asigurători, conform propunerii lor. Avem o singură soluţie şi aceea se numeşte Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, adăugând că România a înregistrat cea mai mare creştere a preţului RCA din Uniunea Europeană.

Raportul Concurenţei: scumpiri de peste 250%

Preţurile poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat “creşteri impresionante, de până la 256%”, din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători, potrivit Raportului investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto, realizat de Consiliul Concurenţei (CC). Documentul contrazice datele prezentate de ASF, care arătase că preţurile poliţelor RCA au crescut doar cu maximum 50% în perioada menţionată.

Pentru transportul rutier de călători, raportul arată creşteri ale PT (prima tehnică – tariful individual practicat de asigurători,) cu valori între 19% şi 226%, în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015, iar creşterile PT faţă de luna iulie 2015 sunt şi ele impresionante, de până la 256% în cazul unui asigurător.

bani-floteautoDocumentul Concurenţei mai arată că pentru transportul rutier de mărfuri, PT a stagnat în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015 pentru doi asigurători şi a crescut până la un maxim de 160% pentru alţi doi asigurători. În ceea ce priveşte diferenţa faţă de iulie 2015, aceasta ajunge până la 183% în cazul unei societăţi de asigurare. “Aceste creşteri au avut loc pe fondul modificării coeficienţilor de ajustare aferenţi diverselor criterii de risc”, se arată în analiza Concurenţei.

Referitor la autovehiculele folosite în regim taxi, reprezentanţii CC au observat atât creşteri, cât şi scăderi ale primei tehnice RCA. Astfel, în ianuarie 2016 faţă de 2015 s-au înregistrat creşteri de maxim 143%, dar şi reduceri din partea unor asigurători, respectiv -48% şi -54%.

Ce este “prima tehnică”

În analiza pieţei RCA, Consiliul Concurenţei a calculat prima tehnică de asigurare, considerând că, deşi este un rezultat intermediar, fiind ulterior ajustat în funcţie de obiectivele de vânzări ale asigurătorului, dar şi de alte elemente ce ţin de particularităţile asiguratului, poate oferi informaţii relevante privind evoluţia preţurilor.

În termeni generali, primele de asigurare sunt calculate astfel încât să poată acoperi posibilele daune ce pot apărea într-un contract de asigurare. Calculul porneşte de la probabilitatea de producere a evenimentului asigurat, coroborată cu pierderea financiară probabilă cauzată de daună. Rezultatul, ce poate fi ajustat cu un factor pentru daune întâmplate şi neavizate, este cunoscut sub numele de primă de risc (PR) şi reprezintă punctul de plecare în calculul primei de asigurare RCA.

PR este apoi ajustată pentru a acoperi cheltuielile societăţii de asigurare. Rezultatul obţinut la acest nivel secundar poartă, în general, numele de primă tarifară de bază (PTB).

La următorul nivel se determină prima tehnică (PT), această primă pornind de la PTB, la care se adaugă factorii de ajustare aferenţi criteriilor de risc (de exemplu, vârsta asiguratului, capacitatea cilindrică a motorului, puterea acestuia, zona, masa vehiculului, tipul de activitate a persoanei juridice etc.).

Prima comercială (PC) se bazează pe prima tehnică, ajustată în funcţie de obiectivele de vânzări ale societăţii. În cele din urmă, PC este ajustată la rândul său prin aplicarea sistemului bonus-malus, dar şi a eventualelor reduceri de volum, de fidelitate, financiare, ajungându-se astfel la prima finală de asigurare RCA (PF).

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2016)

 

Adaugati comentariu