Tractoare electrice pentru agricultură: autonomie, avantaje, dezavantaje

Trendul electrificării lovește și vehiculele care nu sunt destinate circulației pe șosea, ci lucrului în agricultură. Există câteva tractoare electrice de diferite mărimi: iată-le!
Tractoare electrice floteauto.ro

Ca și în cazul autoturismelor, cele mai mari avantaje sunt costurile reduse de utilizare, zgomotul scăzut în funcționare (un mare avantaj, din moment ce motoarele diesel ale tractoarelor fac zgomot mare) și lipsa emisiilor. Pe de altă parte, costul de achiziție trebuie să coboare la un nivel competitiv (actualmente este aproape dublu raportat la un tractor diesel echivalent), iar autonomia în funcționare ar trebui să acopere o zi de muncă pe câmp.

Tractoare electrice floteauto.ro

Deși producerea unui tractor electric nu implică la fel de multe omologări precum cea a unui autoturism, propulsia electrică a pătruns timid în acest segment. Cel mai elocvent exemplu este cel al companiei americane John Deere, fondată în 1804 și care actualmente reprezintă unul dintre cei mai mari producători de utilaje agricole din lume.

➡ Iată cele mai avansate tehnologii pentru baterii! 💡

Americanii, deși actualmente nu au tractoare electrice în ofertă, testează terenul: în 2013 au lnsat primul tractor hibrid, iar în 2016 au dezvoltat un concept de tractor electric greu, numit Sesam. Acesta preia șasiul de la seria 6R și are avantajul că poate alimenta și alte echipamente auxiliare electrice, întocmai ca o sursă de curent mobilă. Dezvoltă o putere continuă de 176 CP, pe care o poate menține între 3 și 50 km/h și este alimentat de un pachet de baterii Li-ion, care asigură până la 4 ore de funcționare continuă și se încarcă în 3 ore.

Tractoare electrice în clasele inferioare

Dacă în segmentul superior bateriile nu și-au încă loc într-un mod convingător, în clasa tractoarelor medii, vehiculele electrice sunt deja pe piață. Aici, bateriile de 80-100 kWh pot asigura 3-6 ore de funcționare continuă alimentând motoarele de aproximativ 70 CP. Mai jos aveți o comparație video între trei modele de tractoare electrice.

➡ Iată-l pe Tagro, noul tractor românesc! 💡

În sfârșit, în cazul mini tractoarelor, bateriile de capacitate mai mică (aproximativ 20 kWh) promit o durată mai mare de lucru (6-7 ore fără pauză), însă nu beneficiază de costisitoarele alimentatoare rapide precum Sesam, ci se încarcă doar la prizele obișnuite de curent peste noapte (în aproximativ 10 ore). Este cazul modelului Farmtrac 25G, care are și marele avantaj al tracțiunii integrale. Oricum, odată cu presiunile puse asupra fermierilor pentru a scădea amprenta de carbon, presiuni care se vor face simțite în curând și în România, utilajele electrice alimentate cu energie solară sau eoliană produsă local vor fi apariții tot mai dese.

 

 

 

Adaugati comentariu