Topul companiilor de poştă şi curierat din România

Poşta Română este în continuare principalul jucător din piaţa de poştă şi curierat, în pofida problemelor întâmpinate, urmată de Fan Courier Express şi Urgent Cargo, arată o analiză realizată de consultanţii de la KeysFin.
poştă

Compania, deţinută de statul român prin Ministerul Comunicaţiilor – 93,5% şi de Fondul Proprietatea – 6,5%, a raportat în 2018 o cifră de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total). De remarcat că, în 2017, cifra de afaceri a Poştei Române a fost de 1,1 miliarde de lei, deci procentual creşterea de la an la an a fost minoră, notează KeysFin.

Situaţia stă total diferit în cazul Fan Courier Express, liderul segmentului de curierat, care vine repede din urmă şi câştigă teren de la un an la altul. Astfel, în 2018, compania cu capital privat 100% românesc a făcut afaceri de 686 de milioane de lei, respectiv 14,4% din total. Mai mult, creşterea acesteia este substanţială în comparaţie cu 2017 când înregistra o cifră de afaceri de 586 milioane de lei.

Podiumului firmelor de poştă şi curierat este completat de Urgent Cargus (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT România (357 milioane lei, 7,5% din total, companie care a depăşit DHL în 2018) şi DHL Internaţional România (289 de milioane de lei, 6,7%).

Potrivit KeysFin, o prezenţă interesantă în top este cea a Delivery Solutions SRL (locul 10 după cifra de afaceri, companie care administrează Sameday) al cărui acţionar majoritar (88%) este Dante International (controlat în proporţie de 80% de investitori olandezi şi care gestionează la nivel local brandul eMAG).

Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 76% din cifra de afaceri totală.

poştă

Analiza nu ia în considerare performanţa unor companii precum Bringo magazin (controlată indirect de Carrefour Nederland BV) sau Glovoappro (deţinută de spaniolii de la Glovoapp23 SL), acestea declarând ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului IT&C. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanţelor, cele două companii au raportat o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei, în primul semestru din 2019.

 

CITEŞTE ŞI:

Declaraţia pe propria răspundere pentru deplasarea între localităţi poate fi scrisă şi de mână

Înmatriculările de autoturisme noi în UE s-au prăbuşit, în aprilie, cu 76,3%

Permisele de conducere expirate mai pot fi folosite încă 90 de zile

 

Adaugati comentariu