Topul asigurătorilor RCA după cota de piaţă

Asirom şi Euroins cumulează aproximativ 40% din portofoliul de RCA din România, în primele 9 luni având loc o concentrare semnificativă pe piaţa asigurărilor auto obligatorii.şomaj tehnic

Potrivit datelor ASF, la finalul semestrului III, Topul asigurătorilor RCA a fost următorul:

    Societate                     Cota de piaţă

1. ASIROM VIG                   20,02%
2. EUROINS                       19,59%
3. CARPATICA *)                13,93%
4. CITY INSURANCE           13,51%
5. ALLIANZ – TIRIAC             8,79%
6. OMNIASIG VIG                8,44%
7. GROUPAMA                    6,67%
8. UNIQA                             4,91%
9. GENERALI                       4,15%
*date la 6 luni

În ceea ce priveste istoricul competiţiei pe piaţa RCA şi lupta pentru câstigarea unei cote de piaţă cât mai ridicate, o statistică pentru anii 2011-2016 indică faptul că, în mod tradiţional, piaţa RCA din România a fost dominată de 3-4 asigurători mari, în timp ce ponderile celorlalţi jucători au fost mult mai reduse, sau chiar nesemnificative.

Spre exemplu, la finele anului 2015 şi în primele nouă luni ale anului 2016, societăţile cu cea mai mare pondere în piaţa RCA erau Euroins, Carpatica si Asirom care deţineau împreună peste jumătate din piaţă (51,10% la 31 decembrie 2015 şi 53,54% la 30 septembrie 2016).

În 2016, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea următorii asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom Vienna Insurance Group, City Insurance, Carpatica, Euroins România, Generali Romania, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Pe parcursul anului, în urma evaluărilor efectuate de ASF, s-a stabilit faptul că este adecvat ca societatea Carpatica Asig să fie lichidată prin procedura obişnuită de insolvenţă şi s-a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan, respectiv constatarea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru RCA în primele nouă luni ale anului 2016 a a fost de 3,04 miliarde de lei, restul până la totalul clasei A10, de 3,128 miliarde de lei, reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş.

Comparativ cu aceeasi perioadă a anului precedent a fost înregistrată o creştere a primelor brute subscrise cu 34%.

În primele nouă luni ale anului 2016, cea mai mare pondere este reprezentată de poliţele cu o valabilitate de 6 luni, similar cu anii anteriori.

Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte încheiate RCA din primele nouă luni ale anului a fost de 3.778.503 contracte, ceea ce echivalează cu o crestere cu 7,58% faţă de perioada similară a anului anterior.

Potrivit ASF, în ultimul an nu au fost modificări semnificative ale structurii portofoliilor de clienţi, astfel că la nivelul întregii pieţe ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice s-a menţinut la un nivel constant, de aproximativ 78%.

 

Adaugati comentariu