Advertisement
Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit
Home Piaţa auto Autoturisme Test drive – Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

Test drive – Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

Aproape 6 milioane de vehicule vândute în peste 12 ani de viață, dintre care mai bine de un milion doar în Europa: așa arată palmaresul best-sellerului Suzuki.

Scopul noului model este să continue succesul indiscutabil pe care l-au repurtat primele două generații, așa că niponii i-au păstrat cele două mari atuuri: dimensiunile exterioare compacte și incisivitatea. Astfel, noul Swift este unul dintre cele mai mici modele din segment, fiind cu 22 cm mai scurt decât Clio și rămâne incredibil de fâșneț în aglomerațiile urbane. În rest, totul este nou, de la platformă la motoare, culminând cu sistemul de propulsie mild hibrid, aflat în premieră pe lista de motorizări.

Noul Swift nu-și trădează dimensiunile de la prima întâlnire: liniile clar delimitate și suprafețele amplu profilate îl fac să pară mai mare decât este de fapt. Nimic mai înșelător: cu 3,8 m lungime, 1,7 m lățime și 1,5 m înălțime, noul model este cu 1 cm mai scurt, cu 1,5 cm mai scund și cu 4 cm mai lat decât precedenta variantă, doar ampatamentul crescând cu 2 cm, până la 2,45 m.

Clar, noua generație arată mai sportiv, fapt accentuat de „plafonul plutitor“: pentru a crea iluzia, japonezii au aplicat montanților A și B o vopsea negru lucios, în timp ce montantul C are o porțiune neagră, care integrează și mânerul de deschidere a ușii. Astfel, modelul cu cinci uși arată mai dinamic decât oricând, determinându-i pe oficialii Suzuki să renunțe la versiunea cu trei uși.

Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

La interior, senzațiile sunt amestecate. Din perspectiva șoferului, toate aspectele sunt aproape roz: poziția de conducere a fost coborâtă cu 2 cm, iar ergonomia postului de conducere este exemplară. Tabloul de bord este perfect vizibil și găzduiește un ecran TFT color de 4,2 inci, care afișează o mulțime de informații, unele imposibil de găsit la concurenți: cuplul și puterea disponibile în timp real, timpul în care a funcționat sistemul Auto Stop Start și cantitatea de benzină economisită de acesta, precum și o analiză a consumului în ultimele 15 minute.

Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

Pe lângă ele, apare și fluxul de energie în timp real, într-o grafică asemănătoare celor de pe hibridele Toyota și Kia, precum și un accelerometru à la Nissan GT-R, al cărui unic scop este amuzamentul șoferului. Consola centrală este foarte aerisită, în principal datorită display-ului tactil de 7 inci, pe care îl cunoșteam deja de la noul SX4. Meniul este extrem de simplu, dar toate butoanele (inclusiv potențiometrul de volum) au fost înlocuite cu iconițe care nu transmit niciun feedback.

Există și o parte bună: cele mai utilizate funcții sunt dublate de butoanele de pe volan, de aceea șoferul nu trebuie să apeleze de multe ori la ecranul de pe consolă. Sub acesta se află instalația de climatizare automată, cu butoane clar delimitate și bine structurate. În rest – plastic tare peste tot, în ton cu segmentul din care face parte. Dacă la unii concurenți mai găsești spații de depozitare căptușite cu plastic moale, la Swift nu este cazul.

Găsești, în schimb, spațiu interior cât pentru hatch-back-urile și SUV-urile compacte: habitaclul este foarte aerisit, depășindu-și cele mai multe colege de segment. Situația este evidentă pe banchetă, unde spațiile la cap și la genunchi sunt asemănătoare cu cele de la Opel Astra și Mokka X, respectiv Renault Captur. Pasagerii stau mai jos cu 4 cm decât la fosta generație, primesc mânere de viraj și suporți de sticle în uși, dar nu și cotieră centrală.

Firește, nu s-a inventat mașina mai mare pe dinăuntru decât pe dinafară, de aceea japonezii au fost nevoiți să sacrifice volumul portbagajului. Desigur, spațiul pentru bagaje de 264 litri este cu 25% (sau, altfel spus, cu 54 de litri) mai mare decât la generația precedentă, dar nu se ridică la nivelul concurenților, fiind cu minimum 20 litri inferior lui C3 & Co. Spătarul banchetei se rabate în proporție 60-40%, dar formează un prag destul de înalt care, împreună cu marginea înaltă de încărcare, știrbește latura practică a spațiului pentru bagaje.

Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

Adevăratele virtuți ale mașinii stau ascunse însă sub capotă: sistemul de propulsie este alcătuit dintr-un motor de 1.2 litri, cu 4 cilindri în linie, asistat de un mic motor electric de 3,2 CP, care îl ajută la propulsarea mașinii. Acesta are patru funcții: încarcă bateria mașinii, aidoma alternatorului (pe care îl și înlocuiește), încarcă bateria Li-Ion de 0,37 kWh a sistemului hibrid (aflată sub scaunul șoferului) pe timpul decelerărilor, antrenează cureaua de accesorii pe perioada accelerării, cu toți cei 3,2 CP și 50 Nm pe care îi dezvoltă și, în sfârșit, repornește motorul atunci când funcția Auto Stop Start este activă.

De aici decurg și avantajele: greutate mică a ansamblului (alternatorul este eliminat), motorul termic este degrevat de sarcina de a suporta consumul de curent al diferitelor componente electrice, care este preluată de motorul electric, iar pornirea automată folosind sistemul Auto Stop Start este mult mai lină și mai rapidă, datorită faptului că motorul electric antrenează arborele cotit prin cureaua de accesorii, nu prin coroana dințată, precum electromotorul clasic. Rezultatul? Toată puterea motorului termic se duce la roți, iar asta ar trebui să se simtă la accelerări și la consum.

Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

După toată teoria stufoasă, vă invit la o plimbare prin oraș pentru a-i descoperi beneficiile în traficul urban. Noul Swift SHVS se conduce exact ca și un model cu propulsie convențională, singurul indiciu cum că am de-a face cu un motor mild-hybrid fiind grafica cu fluxul de energie de pe display-ul din spatele volanului. În rest, se comportă precum un motor termic normal, pentru că „nu știe“ să funcționeze pur electric în nicio situație, precum, de exemplu, Toyota Yaris HSD (care este și mai scumpă).

În rularea urbană, motorul este extrem de vioi (atinge 100 km/h în 10 secunde, grație timoneriei extrem de exacte a transmisiei, mai puțin pentru treapta a 5-a) și se mulțumește cu numai 5,7 l/100 km: deloc rău pentru un hatchback de 3,84 m lungime. Singura mică obiecție rămâne la reprizele în ultima treaptă, un pic cam lente, care cer relativ des retrogradarea în treapta a patra. Cu un stil normal de mers, am reușit consumuri de sub 5 l/100 km pe drum național, în timp ce rularea pe autostradă a relevat o valoare de
6,7 l/100 km. 

Test drive - Suzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit

Oricum, demarajele și reprizele până în treapta a patra sunt excelente, amplificate fiind de noua platformă Heartect, utilizată și de Ignis și Baleno, mult mai rigidă și, în plus, mai ușoară cu 30 kg. Astfel, greutatea totală a versiunii mild-hybrid este de numai 995 kg (cântărită de Quattroruote), iar noua generație Swift a slăbit în medie cu 130 kg. Rezultatul se simte de îndată ce arunci nasul mașinii în virajele bruște, unde anvelopele se agață cu încăpățânare de apex, refuzând să subvireze.

Direcția este puțin mai asistată decât mi-aș fi dorit și nu foarte comunicativă, însă dă dovadă de acuratețe în desenarea traselor. Este bine ajutată de suspensia echilibrată, care absoarbe bine denivelările pe față. Puntea spate rigidă scutură la trecerea peste denivelările scurte, tipice orașului, dar în toate celelalte condiții oferă un confort decent.

[mb_verdict]

Un mic artificiu tehnic poate face diferența: sistemul ISG asigură un consum redus de benzină în regim urban și adaugă “nerv” la demaraje. Swift păstrează spiritul Suzuki, oferind o ținută de drum excelentă, cu prețul unui confort mai redus al suspensiei. Raportul dotări/preț este foarte bun.

 

[mb_plusminus] Consum redus de benzină|Accelerații rapide|Interior spațios|Dotare cuprinzătoare|Sistem de propulsie rafinat||Portbagaj mai mic decât la concurenți|Suspensie tare|Reprize mediocre în treapta a V-a
[/mb_plusminus]

 

 

 

 

 

 

Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Quatroruote

 

ModelSuzuki Swift 1.2 Hybrid Spirit
Motor/ nr. cilindriL4, aspirat
Cilindree (cmc)1.242
Putere maxima/turatie
(CP/rpm)90/6.000
Cuplu maxim/turatie
(Nm/rpm)120/4.400
Transmisiefata
Cutie de viteze5 trepte, manuala
L/l/h (mm)3.840/1.735/1.495
Ampatament (mm)2.450
Volum portbagaj (l)265-579
Masa la gol (kg)900
Acceleratie 0-100 km/h (s)11,9
Viteza maxima (km/h)180
Consum mixt (l/100 km)4,1
Emisii CO2 WLTP (g/km)113
MASURATORI QUATTRORUOTE
Acceleratii
0-60 km/h (s)4,4
0-100 km/h (s)10,2
0-130 km/h (s)17,8
400 m cu start de pe loc17
1 km cu start de pe loc (s)32
Reprize sarcina min/max, tr. V
Repriza 70-90 km/h (s)9,5/11,3
Repriza 70-100 km/h (s)14,5/17,2
Fr‰anare la gol
De la 100 km/h (m)/
deceleratie (m/s2)40,5/(0,97)
De la 130 km/h (m)/deceleratie (m/s2)65,6 (1,01)
Consum
La 90/100/130 km/h, tr. a V-a
(l/100 km)4,25/4,90/7,09
In oras/drum national/autostrada (l/100 km)5,71/4,95/6,67
Consum ”in test (l/100 km)5,78
Autonomie (km)640
Masa si dimensiuni
Masa masurata (kg)995
Volum portbagaj (l)261
Zgomot interior
la 50 km/h (dB(A))59,5
”In accelerare maxima (dB(A))78,4
COSTURI & GARAN_IE
Pret (euro fara TVA)11.722
Garantie5 ani fara limit_ de km

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

kia niro
Autoturisme

Test KIA NIRO HEV. Mărunțiș

Poți fi partizan al benzinarelor mari, atmosferice, al celor mici, supraalimentate, al...

Salonul Auto Bucureşti
Autoturisme

Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2023 a debutat, marţi, la Romexpo

Salonul Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, aflat la cea de-a 20-a ediție,...

Autoturisme

Dacia a comercializat deja 100.000 de mașini prin programul UP&GO

Programul Dacia UP&GO, lansat în septembrie 2021, a atras deja peste 100.000...

AutoturismeGadgets și High-Tech

KIA, îmbunătățiri pentru automobilele sale

Kia a anunțat o serie de îmbunătățiri aduse automobilielor sale, disponibile sub...