Attila Stokker, creatorul brandului Stokker Logistics, este un antreprenor tânăr care are o afacere în domeniul transportului internaţional şi intracomunitar de mărfuri. Flota sa numără în prezent 50 de camioane, suficient cât să aibă, an de an, un profit pe care îl reinvesteşte în dezvoltarea afacerii.
„Preocuparea mea este să îmi formez o echipă profesionistă, pe care să mă pot baza, pentru
că până la urmă, în jobul nostru, încrederea şi reputaţia sunt esenţiale. Piaţa europeană este puternic concurenţială şi ca să te măsori cu „greii“ din Europa trebuie să încerci să lupţi cu aceleaşi arme. Aşa că acum 8 ani am investit în soluţii telematice. Astăzi toate maşinile noastre sunt dotate cu echipamente WebEye şi pot să spun că a fost o alegere inspirată“, spune Attila Stokker.
Omul de afaceri recunoaşte că a decis să apeleze la telematică după ce a constatat că alţi transportatori, care o făcuseră deja, erau foarte mulţumiţi de impactul asupra afacerii.
Nu-mi venea să cred când îi auzeam povestind că au eliminat surse care provoacă mari pierderi cum ar fi servisarea, combustibilul, cheltuielile de transport precum şi cele generate de performanţele şoferilor. În Europa nu prea mai există transportatori care să nu utilizeze soluţiile telematice. Nu ai ce să cauţi în acest business dacă nu investeşti în performanţă“ , arată Attila Stokker.
Soluţiile telematice prind tot mai mult teren şi în România, unde transportatorii au înţeles că o astfel de investiţie se traduce în final prin reducerea costurilor şi în eficienţă operaţională. Printre cele mai căutate servicii se numără serviciile bazate pe tahograful digital, cu funcţiile sale eControl şi eDownload, şi serviciul DrivingStyle.
„Dacă vrei să faci performanţă, o soluţie de bază GPS de tipul track&trace nu este o opţiune. Am studiat problema şi am hotărât să cumpăr la început soluţia „basic“ de la WebEye. Am apreciat preţul accesibil şi posibilitatea de a îmbunătăţi permanent soluţiile. Astăzi, toată flota mea este echipată cu soluţii WebEye – pachetul MAX, care include toate serviciile şi funcţionalităţile disponibile. În plus, WebEye are o echipă flexibilă şi bine instruită, care ne-a sfătuit în privinţa utilizării optime a soluţiilor sale. În ultima vreme, văd că toată lumea apelează la soluţiile telematice şi mă bucur că am făcut acest pas cu puţin înaintea lor“, consideră
Attila Stokker.
Astăzi, în România sunt peste 7.600 de echipamente active WebEye, plătitoare de abonament, în timp ce tot grupul WebEye cu sediul în Ungaria are în total peste 45.000 soluţii active în cele 12 ţări europene în care este prezent. Companii precum Filip, Luar, International Transporte Popovici, Transcom, Fornetti Romania, Interliner, PanKarpathia, Galassini Romania, Viator&Vektor, Rodbun, Tiger Amira, Havi Logistics, Smithfield se numără printre clienţii WebEye România.
Cu o hartă digitală a Europei în faţa sa, Stokker ne-a arătat unde se află în prezent fiecare dintre camioanele sale.
„Mă simt azi mult mai confortabil pentru că pot, graţie telematicii, să îmi organizez în mod optim flota şi să reduc, pe cât posibil, cheltuielile. De exemplu, cu eDownload-ul am scăpat de povara unor drumuri inutile, la fiecare 28 de zile. După cum ştiţi, descărcarea datelor cardului soferului trebuie să se facă la fiecare 28 de zile, iar noi putem să facem acest lucru de la distanţă.
Gata cu drumurile inutile, pierdeam sute de kilometri şi consumam combustibil din cauze pur birocratice!“, subliniază antreprenorul.
La fel de importantă în economia unei firme de transport este aplicaţia DrivingStyle, care intervine asupra celei mai mari variabile, şi anume stilul de condus al şoferilor. Chiar dacă iniţial a fost primită cu rezerve de către şoferi, aceştia s-au adaptat rapid şi au înţeles că DrivingStyle este o aplicaţie benefică, ce îi ajută să aibă o performanţă mai bună, nu doar un instrument pentru patroni de a reduce costurile.
„Nu e uşor să gestionezi o echipă de 50 de şoferi. Acum ştiu în fiecare moment unde se află fiecare angajat, dacă s-a livrat marfa la timp, dacă mai e timp pentru o livrare apărută în ultimul moment. Datorită funcţiei eControl ştiu dacă oamenii mei fac pauză, aşa cum prevede Regulamentul european 561, ştiu cât au alimentat şi cât au consumat, cât au petrecut în fiecare ţară. E ca şi cum i-aş însoţi, pe fiecare, în toate drumurile lor. Am control total asupra fluxului operaţional, de la plecare până la destinaţie şi înapoi. Telematica e un aliat de nădejde, investiţia merită toţi banii“, a mai spus Stokker, a cărui afacere a ajuns la peste 5 milioane de euro.
Comentați?