Advertisement

telematica
Home Administrare flote Monitorizare și aplicații Telematica și reducerea costurilor cu flotele auto

Telematica și reducerea costurilor cu flotele auto

Datele despre vehiculele companiei sunt unul dintre cele mai importante active. De la poziția acestora la comportamentul de condus și la consumul de combustibil, flota auto generează un volum mare de date potențiale. Folosite chibzuit, aceste informații pot ajuta managerii să diminueze costurile, să simplifice procesele și, în final, să crească baza de clienți.

Multitudinea de date generate de parcul de autovehicule poate părea uneori copleșitoare. De aceea, întrebarea este ”Cum ne putem asigura că aceste informații sunt utilizate în cel mai eficient mod posibil?”. Aici telematica joacă un rol esențial în gestionarea flotei. O soluție adecvată oferă acces la datele vehiculelor, precum și la instrumentele și funcțiile de care afacerea are nevoie pentru a beneficia de acestea. De asemenea, poate optimiza fiecare pas al managementului vehiculelor, de la planificarea programului zilnic până la comunicarea cu șoferii.

Importanța telematicii

Potrivit unui sondaj realizat la nivel european de furnizorul de soluții telematice Webfleet, 84% dintre managerii recunosc impactul negativ asupra afacerii al unui comportament la volan necorespunzător; 51% spun că timpul de nefuncționare al vehiculelor este prea mare, iar 49% monitorizează kilometrajul pentru a evita risipa de combustibil.

Telematica este, deci, esențială pentru a depăși aceste provocări. Dar înainte de a continua, să evităm orice confuzie definind câțiva termeni cheie.

Telematica: Acesta este un set de sisteme hardware și software care conectează un obiect (de exemplu, o mașină) la Internet pentru a-l monitoriza de la distanță. Este astfel posibilă înregistrarea datelor asociate, cum ar fi traseul parcurs, viteza și accelerația.

Receptor GPS: Acesta este un dispozitiv instalat într-un vehicul care calculează locația exactă a acestuia folosind rețeaua Global Positioning System (GPS) sau altă rețea de sateliți. Când este conectat la Internet, receptorul GPS poate transfera coordonatele vehiculului către un sistem central. Poziția vehiculului este apoi afișată pe o hartă, permițând urmărirea acestuia.

Terminalul șoferului: Acesta este un dispozitiv în interiorul vehiculului care acceptă comunicarea între șofer și biroul managerului. Afișează informații precum ruta cea mai rapidă sau programul viitor. El poate oferi, de asemenea, sfaturi de conducere și instrucțiuni, fiind atașat la tabloul de bord.

Navigație: Acesta este un sistem în interiorul vehiculului care afișează cea mai rapidă rută către destinație. Datorită receptorului GPS, sistemul de navigație cunoaște poziția șoferului. Prin urmare, poate calcula și sugera cel mai bun traseu. Unele sisteme de navigație pot monitoriza informațiile de trafic în timp real. În acest caz, pot oferi rute alternative pentru a evita drumurile închise, blocajele și întârzierile.

Geolocalizarea și urmărirea vehiculelor: este o activitate care implică monitorizarea unui vehicul, adică vizualizarea traseului parcurs. Geolocalizarea se referă, practic, la poziția vehiculului în sine, adică la locația în care se află în prezent.

Șase beneficii cheie

O soluție telematică poate face diferența între o flotă eficientă și una costisitoare. Potrivit Webfleet, utilizarea telematicii aduce nu mai puțin de șase beneficii importante.

1. Extinderea vizibilității. GPS-ul instalat în vehicul trimite coordonatele locației către sistemul software instalat în biroul managerului de flotă. Locația vehiculelor este afișată clar pe o hartă de pe ecran, astfel încât să se poată vedea unde sunt acestea, iar parcursul lor să fie monitorizat 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. O mai bună vizibilitate a flotei este, până la urmă, fundamentul adaptabilității.

2. Creșterea productivității. Comunicarea clară cu șoferii este esențială pentru creșterea productivității. Dacă managerul de flotă vrea să trimită actualizări, instrucțiuni noi sau modificări ale programului, poate face acest lucru direct prin Terminalul șoferului. Dispozitivul poate afișa mesajele trimise de la bază direct pe ecranul său. În unele cazuri, el poate chiar să le citească cu voce tare pentru ceilalți membri ai echipei. Astfel, șoferul poate primi informații despre noile comenzi, instrucțiuni și actualizări fără a opri sau fără a folosi telefonul. El poate merge la o nouă destinație cu un simplu clic. Totodată, folosind informații de trafic în timp real, managerul de flotă poate direcționa șoferii către cele mai rapide rute, permițând respectarea termenelor limită. Dacă flota livrează un produs sau oferă un serviciu, o soluție telematică permite setarea unei ore estimate de sosire mai precisă. În plus, poate configura trimiterea de actualizări automate în caz de întârzieri.

3. Economisirea combustibilului și întreținerea. Telematica nu se limitează la urmărirea locațiilor vehiculelor, ci permite și evaluarea comportamentelor de condus, cum ar fi accelerația, viteza și frânarea, toate acestea influențând consumul de combustibil și ”sănătatea” mașinilor. Ar putea unii șoferi să beneficieze de un curs de conducere pentru eficientizarea consumului decombustibil? Mașinile din flotă sunt folosite pentru călătorii personale? Datele obținute de la vehicule arată ceea ce trebuie făcut. Totodată, mai pot fi colectate și informații referitoare la întreținere. Analizarea acestora le de posibilitatea managerilor de flotă să rămână la curent cu starea vehiculelor și, drept urmare, le permite să rezolve problemele înainte ca acestea să ducă la reparații costisitoare sau timpi de nefuncționare.

4. Creșterea eficienței. Tabloul de bord al unui sistem de management al flotei va afișa date despre modul în care este utilizată flota. Informațiile legate de istoricul călătoriilor șoferilor sunt disponibile pentru analiză, inclusiv consumul de combustibil, rute, opriri și multe altele. Aceste rapoarte oferă toate cheile necesare pentru dezvoltarea strategiilor, dar și pentru a planifica și executa operațiunile mai eficient. Deoarece sistemele de management al flotei sunt folosite și de alte departamente din companie, automatizarea sarcinilor administrative este un alt beneficiu. De exemplu, dacă timpul pe care echipa îl petrece cu clienții determină suma pe care percepută pentru prestarea serviciului, sistemul poate simplifica crearea și trimiterea facturilor. Informațiile despre ora de începere și de finalizare a activității pot fi descărcate de pe dispozitivul de urmărire de bord în sistemul instalat în biroul managerului de flotă. Conformitatea este, de asemenea, automatizată. Unele sisteme pot înregistra automat timpul de lucru al șoferilor, în cazul în care este nevoie de aceste date pentru salarizare sau pentru a respecta legislația.

5. Îmbunătățirea siguranței. 90% dintre accidentele rutiere se datorează erorilor umane, iar telematica ajută la crearea unei culturi a siguranței pentru întreaga flotă auto. Sistemele de navigație profesionale oferă șoferilor cele mai sigure rute și îi poate ajuta să evite zonele cu drumuri în construcție, blocajele de trafic și condițiile meteorologice nefavorabile. Terminalul șoferului poate fi configurat pentru a oferi acestuia o serie de recomandări, inclusiv cum să conducă sau rute alternative pentru a evita întârzierile. De asemenea, poate transmite conducătorului auto limitele de viteză și poziția radarelor.

6. Reducerea emisiilor de CO2. În Uniunea Europeană, 77% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) provin din transportul rutier. O soluție telematică adecvată poate pune la dispoziție informații clare cu privire la datele cheie pentru decarbonizare, încurajând șoferii să adopte obiceiuri de conducere mai sustenabile. De exemplu, poate oferi feedback cu privire la vitezele de conducere ecologice, limitând timpul de oprire cu motorul în funcțiune și recomandând schimbările adecvate de viteză. Drept urmare, telematica poate sprijini atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale unei companii, emisiile de CO2 fiind vizibile de pe tabloul de bord al aplicației.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna mai 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Contract semnat pentru finalizarea Studiului de Fezabilitatea al Autostrăzii Brașov – Bacău A13

 

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind salariul minim european

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

SafeFleet
InterviuriMonitorizare și aplicații

Cum se alege soluția telematică ideală pentru flote

– Interviu cu Claudiu Suma, CEO SafeFleet & LEKTRI.CO

Monitorizare și aplicații

Ai un stil de viață activ? Simplifică-ți viața cu 3 lucruri esențiale!

Fiecare dintre noi căutăm soluții care să ne facă viața mai ușoară,...

Monitorizare și aplicații

Plata parcării publice din Bucureşti se poate face şi prin intermediul staţiilor de plată SelfPay

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunţat, vineri, că plata parcării publice din...

Monitorizare și aplicații

Jocurile de cazino întâlnesc literatura

De la romanele clasice până la cele mai recente opere contemporane, cărțile...