Taxe mai mici pentru plăţile efectuate în ţările non-euro

Pe 14 februarie, eurodeputaţii vor vota reguli ce vor garanta taxe mai mici pentru plăţile transfrontaliere în UE şi mai multă transparenţă privind taxele de conversie valutară în momentul în care o plată implică monede diferite.
ARB

Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plăţile efectuate între ţările din zona euro. De exemplu, dacă locuiţi în Finlanda şi cumpăraţi o pereche de pantofi din Italia, taxa pentru efectuarea plăţii este aceeaşi ca cea pentru o plată naţională, adică în cele mai multe cazuri zero.

Însă dacă locuiţi în România, care nu face parte din zona euro, şi doriţi să comandaţi aceeaşi pereche de pantofi, taxa pentru o plată în euro efectuată în Italia ar putea să ajungă până la 14 de euro, conform unui studiu al Comisiei Europene.

Schimbările în legislaţia UE vor alinia taxele pentru plăţi în euro trimise sau primite de către bănci şi alţi furnizori de servicii în ţările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plăţile în moneda naţională. Astfel, plăţile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate şi ducând la reducerea costurilor comerciale pentru companii.

Acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul şi Consiliul în decembrie este „un pas înainte pe piaţa unică UE”, a spus raportoarea Eva Maydell (PPE, Bulgaria). „Reducând taxele nejustificat de mari pentru transferurile de bani, instituţiile europene arată că împreună putem lucra în favoarea cetăţenilor”, a adăugat deputata.

Taxele de conversie valutară: consumatorii vor fi mai informaţi

Legislaţia doreşte să garanteze şi mai multă transparenţă privind taxele percepute pentru conversia valutară în cadrul unei plăţi.

De exemplu, când un german face o plată cu cardul într-un restaurant din România, este întrebat dacă doreşte să plătească în euro sau în moneda locală, leul. Dacă alege să plătească în lei, conversia valutară va fi făcută de propria sa bancă. Dacă alege să plătească în euro, serviciul este oferit de banca restaurantului. Taxele vor fi diferite, însă în cazul în care consumatorul nu are informaţiile necesare pentru a face o comparaţie, poate plăti mai mult.

Noile reguli cer ca acestuia să i se ofere toate opţiunile de conversie şi informaţii privind costurile totale într-un mod clar şi neutru înainte de încheierea tranzacţiei. O mai bună transparenţă ar duce la creşterea concurenţei între furnizorii de servicii şi, în timp, la reducerea costurilor.

Deputaţii europeni vor dezbate noile reguli în plen miercuri, 13 februarie, şi vor vota asupra acestora pe 14 februarie.

 

 

Adaugati comentariu