Advertisement

protest-transportatori-floteauto
Home Administrare flote Asigurări ASF a majorat tariful maximal RCA pentru camioane grele la 7.960 lei/an. Transportatorii protestează

ASF a majorat tariful maximal RCA pentru camioane grele la 7.960 lei/an. Transportatorii protestează

Patronatele din transporturile rutiere UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI acuză ASF că nu a respectat termenii înţelegerilor din 14 şi 15 septembrie şi solicită Guvernului să intervină pentru aplicarea Ordonanţei privind tarifele maximale ale RCA, astfel încât piaţa să se deblocheze.

Potrivit patronatelor, ASF a stabilit un tarif maxim de 7.960 lei/an pentru autoutilitare peste 16 tone faţă de 7.500 lei conform protocolului semnat, prin includerea în calculul tarifelor maximale a unei cote de 30% pentru cheltuieli de administrare, nu de 25% aşa cum a fost stabilit în data de 14 septembrie 2016 la Guvern.

Transportatorii mai spun că este de notorietate practica societăţilor de asigurare de a majora artificial cheltuielile pentru diminuarea bazei de impozitare (ex: plăţi servicii de închiriere mult peste preţul pieţei, s.a.).

Astfel, patronatele solicită Guvernului şi ASF măsuri urgente pentru aplicarea OUG 54/14.09.2016 astfel încât începând cu data de 20 octombrie să producă efectele necesare deblocării pieţei RCA prin aplicarea tarifelor de primă maximale pentru următoarele 6 luni.

„Având în vedere situaţia actuală a transportatorilor care nu-şi pot permite plata extrem de mare şi nejustificată a poliţelor RCA, situaţie care distorsionează major piaţa transporturilor rutiere din România, solicităm calcularea tarifului primei RCA ţinându-se cont de propunerile justificate ale transportatorilor şi aplicarea începând cu data de 20 octombrie 2016 a noilor tarife maximale. Nerespectarea acestor condiţii va încuraja comportamentul abuziv cu tendinţe de monopol în piaţă al asigurătorilor, ceea ce va determina în scurt timp reacţia transportatorilor prin reluarea protestelor la nivel naţional, total contraproductive pentru întreaga economie naţională şi cetăţenii ţării”, avertizează transportatorii

Totodată, ei spun că, în acest moment, peste 15% din autovehiculele care formează capacitatea de transport rutier a ţării este blocată din lipsa resurselor financiare pentru reînnoirea poliţelor RCA, din cauza tarifelor mari, total nejustificate, practicate de către asiguratori în ultimele luni.

„Această situaţie se acutizează permanent şi determină efecte sociale deosebit de grave prin disponibilizări zilnice ale şoferilor şi personalului auxiliar care vor greva fondurile de asistenţă socială ale bugetului de stat şi aşa destul de împovărat”, conchid reprezentanţii celor patru patronate..

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...