Advertisement

Home Administrare flote Asigurări Tarifele RCA nu pot fi modificate timp de 12 luni de la ultima schimbare

Tarifele RCA nu pot fi modificate timp de 12 luni de la ultima schimbare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum şi acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.

Asigurătorul RCA are obligaţia de a utiliza tarife de primă RCA, astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, iar această prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a declarat, astăzi, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu..

Norma ASF privind RCA intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizează măsuri prudenţiale cu impact direct asupra solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Modificările normei RCA vizează în principal activitatea de subscriere a poliţelor RCA şi asupra activităţii de constatare şi lichidare a daunelor.

Asigurătorii RCA şi intermediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa asigurări RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF şi asigurătorii au obligaţia de a practica aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat”, a punctat Cornel Coca Constantinescu.

ASF interzice asigurătorilor RCA şi intermediarilor acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea poliţelor de asigurare RCA, iar oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum trei zile şi să conţină în mod obligatoriu informaţiile următoare — prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.

Potrivit oficialului ASF, în 2013, tarifele medii pentru RCA au crescut de la 20% până la aproximativ 50%, iar comisionul mediu al intermediarilor este de 18%.

Norma mai prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de asigurători pe baza tarifelor de primă, precum şi obligaţia intermediarilor de a încasa prima de asigurare RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată în cel mult cinci zile lucrătoare.

Prin norma RCA se creează, de asemenea, posibilitatea externalizării activităţii de constatare şi lichidare a daunelor RCA, iar în cazul daunelor totale valoarea reală a vehiculului va fi stabilită pe baza sistemelor de specialitate, grila de uzură fiind eliminată.

De asemenea, prin normă, sunt stabilite termene şi obligaţii privind constatarea daunelor, spre exemplu reconstatările urmând să fie efectuate în maximum trei zile lucrătoare, în condiţiile în care până acum nu exista un astfel de termen, potrivit oficialului ASF.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

auto
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...