În numai 4 ore, au fost aplicate aproape 1.600 de amenzi, iar aproximativ 200 de şoferi au rămas fără permis de conducere.
Vineri, 3 noiembrie, sub coordonarea Direcției Rutiere – I.G.P.R., poliţiştii rutieri şi de la ordine publică din întreaga ţară au acţionat pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane şi mărfuri.
În doar 4 ore, pentru neregulile depistate, poliţiştii au aplicat 1.589 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 185 pentru nerespectarea legislaţiei specifice transporturilor rutiere publice, 35 pentru nerespectarea perioadelor de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, 41 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul în regim taxi şi în regim de închiriere şi 3 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul public local.
De asemenea, au fost aplicate 80 de amenzi pentru conducerea unui autovehiculul pe drumurile publice de către o persoană ce se află sub influenţa alcoolului, 87 pentru defecţiuni tehnice, 371 pentru neportul centurii de siguranţă, 46 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculelor, fără dispozitiv tip ,,mâini libere” şi 36 pentru neefectuarea în termenul legal a inspecţiei tehnice periodice.
Totodată, poliţiştii au constatat 737 de abateri la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Ca măsuri complementare, au fost reţinute 197 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, dintre care 19 pentru consumul de alcool, iar pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare au fost retrase 124 de certificate de înmatriculare.
În timpul acţiunii, au fost constatate 33 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, dintre care 30 de conduceri pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului.
Exemple
Un bărbat, din municipiul Târgu- Mureş, a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autobuz, cu care efectua transport public de persoane, sub influenţa alcoolului. Acesta avea o concentraţie de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional şi s-a dispus reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.
Un alt şofer, de 37 de ani, a efectuat transport public de persoane, sub forma unor curse regulate, prin municipiul Mangalia, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost sancţionat contravenţional şi s-a dispus reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.
Conducătorul unui microbuz care aparţinea unei instituţii din judeţul Mureş a transportat elevi, cu toate că nu deţinea licenţă specifică tipului de transport efectuat. Mai mult, autovehiculul nu era dotat cu plăcuţe din care să rezulte masele maxime autorizate şi dimensiunile acestora, conform reglementărilor în vigoare. Proprietarul microbuzului a fost sancţionat şi s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului.
Un alt bărbat, din judeţul Mureş, a fost depistat efectuând transport public de persoane, deşi avea copia conformă a certificatului de transport în cont propriu expirată din 2014. Proprietarul microbuzului a fost sancţionat şi a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului, prin retragerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
Poliţiştii au depistat un bărbat, de 34 de ani, care efectua transport de persoane, contra cost, prin servicii regulate, pe traseul Ploieşti – Plopeni, având inspecţia tehnică periodică expirată. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional şi s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.
Comentați?