Comportamentul în trafic al şoferilor români este perceput negativ atât de conaţionalii lor, cât şi de ceilalţi şoferi din Uniunea Europeană. Potrivit studiului LeasePlan Mobility Monitor, ei sunt plasaţi pe locul trei în topul celor mai „slabi” conducători auto din Europa.
Şoferii români recunosc că circulă cu viteză ridicată doar pe drumuri libere, când se grăbesc sau când circulă pe autostradă, relevă studiul LeasePlan Mobility Monitor. Studiul a luat pentru prima dată în considerare şi răspunsurile conducătorilor auto ale maşinilor gestionate în leasing operaţional din România. În cadrul sondajului LeasePlan MobilityMonitor au fost chestionaţi 237 de şoferi care conduc maşini în leasing operaţional.
Dintre aceştia, 33% au afirmat că circulă cu viteză ridicată când drumul este liber. 27% la sută dintre respondenţii din România au precizat că se deplasează cu viteză când se grăbesc, iar 24% dintre respondenţi au recunosc că “apasă pe acceleraţie” când circulă pe autostradă. În cazul sondajului efectuat la nivel european, 36% dintre şoferii chestionaţi au afirmat că doar pe autostradă conduc cu viteză, în timp ce 24% au afirmat că merg cu viteză mare doar când drumul este liber sau când se grăbesc (21%).
Topul celor mai „slabi”
La întrebarea din ce ţară provin cei mai slabi şoferi, participanţii din România la sondajul LeasePlan Mobility Monitor au indicat, în ordine:
- Bulgaria (10%),
- Italia (6%),
- România (5%).
La aceeaşi întrebare, conducătorii auto din Uniunea Europeană au indicat că şoferii cei mai slabi provin din:
- Italia (13%),
- Franţa (6%),
- România (5%).
Şoferii din România au indicat pe locurile 4 şi 5 în topul celor mai răi şoferi pe conducătorii auto din Ungaria (4%) şi Grecia (3%). La nivel european pe locurile patru şi cinci s-au situat şoferii din Grecia şi Polonia, cu câte 4%.
3 din 4 şoferi români preferă maşina de serviciu în leasing
Studiul LeasePlan Mobility Monitor arată că 75% dintre conducătorii auto (cu autovehicul de serviciu) din România ar prefera ca maşina de serviciu să fie gestionată în leasing. Numai 5% din respondenţi ar prefera să vină la serviciu cu maşina proprie iar 14% ar prefera să primească bani cu care să gestioneze problema transportului. Pe plan global, spaniolii preferă să gestioneze maşina în leasing în proporţie de 84% iar grecii in procent de 78%. Cei mai reticenţi la această formă de asigurare a mobilităţii sunt turcii, cu un procent de 46%.
„Preferinţa şoferilor din România pentru gestionarea autoturismului în leasing indică un potenţial clar de creştere pentru soluţiile flexibile destinate mobilităţii angajaţilor. Leasingul operaţional garantează costuri fixe şi previzibile de exploatare a flotei auto, avans 0% şi condiţii adaptate la nevoile de mobilitate ale fiecărui angajat. Pe viitor ne vom concentra pe o comunicare mai strânsă cu utilizatorii autovehiculelor noastre încercând să găsim, împreună cu aceştia şi cu factorii de decizie din companiile la care sunt angajaţi, cel mai bun mix de soluţii de mobilitate”, a declarat Bogdan Apahidean, director general al LeasePlan România.
Comentați?