Societăţile mutuale de asigurări pot creşte concurenţa pe piaţa RCA

La începutul lunii iulie, Senatul a primit spre dezbatere, din partea Guvernului, proiectul legii privind societăţile mutuale de asigurare, entităţi ce vor fi înfiinţate în premieră în România şi care ar putea contribui la creşterea concurenţei pe piaţa de profil.asigurari-floteauto

În principiu, acestea vor putea avea un numar nelimitat de membri, dar minim cinci, care vor contribui impreună pentru a se despagubi intre ei in momentul in care unul dintre participanti sufera o dauna.

„Asigurările dau curaj initiativelor oamenilor si companiilor in a-si asuma riscuri pentru a le fi mai bine, sa isi asigure confortul unei vieti linistite sau a unei activitati profitabile. Sistemul societatilor mutuale ar trebui sa puna asigurarile la indemana romanilor si a companiilor romanesti, corespunzator cu salariile si nevoile lor. Oamenii pot deveni proprii asiguratori in cadrul societatilor mutuale”, a explicat initiatorul proiectului de lege Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele sectorului de asigurări din cadrul ASF.

Spre deosebire de o societate pe acţiuni a cărei scop este de a crea profit şi este condusă de acţionarii majoritari, în cadrul unei societăţi mutuale, cei care se asigură pot fi şi asigurători, controlând astfel activitatea societăţii mutuale şi redistribuindu-şi excedentul, toţi membrii având drepturi egale.

Astfel, potrivit proiectului de lege, societatile mutuale sunt grupuri voluntare de persoane fizice sau juridice al caror scop este mai curand satisfacerea nevoilor membrilor acestora decat obtinerea unei rentabilitati a investitiei, acestea functionand conform principiilor voluntariatului, participarii deschise si solidaritatii intre membri, fiind gestionate conform principiilor democratice (cum ar fi „un membru – un vot”) si, astfel, contribuind la gestionarea responsabila si sustenabila.

Spre deosebire de o societate pe acţiuni a cărei scop este de a crea profit şi este condusă de acţionarii majoritari, în cadrul unei societăţi mutuale, cei care se asigură pot fi şi asigurători, controlând astfel activitatea societăţii mutuale şi redistribuindu-şi excedentul, toţi membrii având drepturi egale.
In domeniul asigurarilor, la nivel european, societatile mutuale au o cota de 25% din piata de asigurari si reprezinta 70% din totalul intreprinderilor din sector.

Reprezentanţii Guvernului spun că viitoarea lege va contribui la cresterea concurentei pe piata asigurarilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potentiale reduceri de costuri de asigurare pentru acestia, si cu efect de crestere a gradului de cuprindere in asigurare la nivel national.

Potrivit proiectului de Lege, „Societatile mutuale au ca scop acoperirea, prin contracte de asigurare, a riscurilor membrilor sai si plata de despagubiri si indemnizatii de asigurare catre acestia, beneficiarii contractelor si/sau tertii pagubiti in cazul producerii riscurilor asigurate, si care se finanteaza, in principal, prin contributiile membrilor”.

Societatile mutuale desfasoara numai activitate de asigurare si operatiuni legate direct de aceasta activitate pentru membrii acestora, pe baza principiului mutualitatii, acestia avand simultan calitatea de asigurati si, colectiv, de asigurator.

Numarul membrilor fondatori al societatilor mutuale, la constituire, este de minimum 5, acestia nefiind conditionati de dobandirea calitatii de asigurat la momentul constituirii; acestia incheie contractul de asigurare ulterior obtinerii autorizatiei de functionare, se mai spune in proiect.

Nu pot fi membri fondatori persoanele care sunt incapabile sau care nu pot detine calitatea de asociat, potrivit legii, ori care au fost condamnate pentru infractiuni in virtutea legii aplicabile in domeniul bancar si nebancar, infractiuni de fals, frauda sau infractiuni financiare, spalarea banilor si finantarea terorismului, manipularea pietei de capital, utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate, divulgarea neautorizata a informatiilor privilegiate, infractiuni contra patrimoniului camata si coruptie, infractiuni privind regimul fiscal ori pentru a alte infractiuni prevazute de legislatia privind societatile, falimentul, insolventa sau protectia consumatorului, cu exceptia cazului in care a intervenit reabilitarea, potrivit legii.

Conform iniţiativei, societatile mutuale solicita ASF aprobarea persoanelor care fac parte din conducere, iar membrii conducerii societatilor mutuale indeplinesc conditiile prevazute de prevederile legale, prezenta lege si reglementarile emise de ASF in aplicarea prezentei legi.

Durata mandatului primilor administratori, primilor membri ai consiliului de supraveghere, respectiv al primilor membri ai directoratului este de 4 ani.

Resursele financiare ale societatilor mutuale sunt constituite din: fondul initial, fondul de echilibrare pentru situatii nefavorabile, contributii fixe si/sau variabile, contributii suplimentare, alte resurse prevazute in actul constitutiv. Toate contributiilor membrilor sunt varsate exclusiv in numerar, neadmitandu-se contributii in natura.

O soluţie pentru transportatori?

Anul trecut, pe fondul nemulţumirii transportatorilor privind scumpirea fără precedent a poliţelor RCA, Patronatului Român al Brokerilor a solicitat ASF reglementarea statutului companiilor de asigurare mutuale, astfel încât transportatorii să-şi poată înfiinţa propria companie de asigurări.

Propunerea a fostă făcută de vicepreşedintele Patronatului Român al Brokerilor (PRBAR), Ştefan Prigoreanu, în cadrul dezbaterii privind Legea asigurărilor RCA, organizate de Comisia de Buget Finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor.

„Noi, ca brokeri, promitem că vom colabora cu această companie mutuală a transportatorilor”, a conchis Ştefan Prigoreanu.

 

Adaugati comentariu