Păstrează mașina în stare bună de funcționare
Indiferent de marca sau modelul autoturismului pe care îl conduci, asigură-te de faptul că fiecare componentă este în stare optimă de funcționare. Asta îţi va da siguranţă. Verifică periodic nivelul uleiului de motor și măsoară presiunea din anvelope, cel puțin o dată pe lună ori înainte să pleci într-o călătorie mai lungă. Dacă, în ultima perioadă, ai observat că mașina se oprește mai greu atunci când acționezi pedala de frână, înseamnă că este momentul să înlocuiești piesele uzate. Alege de fiecare dată discuri de frana calitative, plăcuțe și etriere noi, fără să faci compromisuri.
Adoptă un stil de condus defensiv pentru siguranţă
Conducerea defensivă este o practică necesară și recomandată în condițiile de trafic actuale, care presupune să anticipezi potențialele pericole. Fii mereu atent la comportamentul celorlalți participanți la trafic și reacționează prompt la acțiunile lor neașteptate. Pentru a face acest lucru, menține o distanță adecvată față de restul mașinilor, pentru a avea timp suficient să încetinești ori să oprești mașina în condiții de maximă siguranță. Folosește mereu oglinzile retrovizoare pentru a te asigura și semnalizează din timp intenția de a schimba direcția sau banda de mers. Nu presupune niciodată că ai fost observat sau că ți se va acorda prioritate. Așteaptă până când ești sigur că poți face manevra corect.
Adaptează viteza la condițiile de drum ca să fii în siguranţă
Viteza excesivă rămâne una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere. Prin urmare, respectă întotdeauna limitele legale, dar nu uita că acestea sunt stabilite pentru condiții de drum ideale. În realitate, trebuie să ajustezi viteza de deplasare în funcție de mai mulți factori, precum starea carosabilului, condițiile meteorologice și densitatea traficului.
De exemplu, atunci când plouă, este ceață sau ninge afară, redu considerabil viteza și mărește distanța față de ceilalți participanți la trafic pentru siguranţă. Indiferent de marca sau calitatea lor, anvelopele tind să își piardă din aderență pe un carosabil umed sau acoperit cu gheață, ceea ce înseamnă că distanța de frânare crește. În zonele urbane, mai ales la orele de vârf, încetinește atunci când te apropii de o trecere de pietoni, deoarece pot apărea constant situații neprevăzute, în care persoanele traversează brusc strada, fără să se asigure din stânga și din dreapta că nu mai vin alte mașini.
Rămâi calm şi în siguranţă indiferent de situație
Chiar dacă traficul este intens și observi că mulți șoferi din jurul tău au un comportament agresiv, încearcă să rămâi calm și concentrat pentru siguranţă. Dacă te enervezi și îți pierzi răbdarea nu vei ajunge mai repede la destinație, mai degrabă vei fi tentat să iei decizii impulsive, care te pot pune în pericol. Așadar, trage aer în piept, încearcă să te liniștești și evită să răspunzi provocărilor venite din partea altor participanți la trafic. Poate că alte persoane vor să te depășească, făcând o manevră neregulamentară, circulă cu o viteză crescută ori nu semnalizează când este necesar. Gândește-te că scopul tău este să ajungi în siguranță la destinație, chiar dacă vei întârzia câteva minute.
În concluzie, accidentele rutiere pot fi evitate dacă adopți un stil de condus responsabil, ești mereu atent în trafic, respecți regulile de circulație, adaptezi viteza în funcție de condițiile actuale și verifici periodic starea generală a mașinii.
Comentați?