Shell ar putea prelua 20% din KMG, acţionarul Rompetrol

Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan, Samruk-Kazynaa, a oferitgrupului Shell ocazia de a achiziţiona o participaţie minoritară importantă în compania naţională de petrol KazMunayGaz (KMG), pentru creşte atractivitatea viitoarei Oferte Publice Iniţiale.KazMunayGaz este al treilea mare producător de ţiţei din Kazahstan şi deţine participaţii în toate proiectele majore ale ţării, inclusiv zăcământul gigant Kashagan. De asemenea, deţine câteva societăţi
mixte împreună cu Shell.

Ca parte a programului de privatizare, Samruk-Kazyna vrea să listeze, anul viitor, KazMunayGaz. Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan deţine 90% din compania petrolieră, restul fiind deţinut de Banca Centrală.

Potrivit Reuters, companiei Shell i s-a oferit şansa de a achiziţiona o participaţie de până la 20%, care ar putea include şi participaţia deţinută de Banca Centrală.

Shell deţine participaţii în zăcămintele Kashagan şi Karachaganak precum şi în conducta care transportă
petrol din Kazahstan către Marea Neagră.

Kashagan, operat de Eni, Total, Shell, ExxonMobil, firma de stat KazMunayGaz, grupul chinez CNPC şi
compania niponă Inpex, este cel mai mare zăcământ petrolier din Kazahstan.

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMG International, care deţine două rafinării, Petromidia şi Vega, precum şi reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

 

 

Adaugati comentariu