Advertisement

pierderile
Home Finanţare Fonduri publice Schemele de ajutor de stat lansate anul trecut au salvat 11% dintre companiile românești

Schemele de ajutor de stat lansate anul trecut au salvat 11% dintre companiile românești

În contextul scăderii vânzărilor, discontinuității afacerii și încasării mai tardive a facturilor, aproximativ 11% dintre companiile active, cu o situație favorabilă înainte de pandemie, puteau intra în incapacitate de plată pe parcursul anului 2020, arată o analiză realizată de Coface România.

Potrivit sursei citate, intrarea în incapacitate de plată a acestor companii ar fi dus la dublarea șomajului și adâncirea recesiunii economice cu încă 6 pp, amplificând scăderea economică aproape de -10%. ”Această situație a fost evitată datorită lichidității semnificative adusă în piață de schemele de ajutor de stat”, precizează Coface.

Criza din 2008 vs criza din 2020

Potrivit datelor Coface, 4 din 10 companii active de pe piata autohtona erau deja vulnerabile inainte de impactul economic negativ cauzat de pandemia Covid-19 pe parcursul anului 2020.

Companiile active in Romania se regaseau la inceputul anului 2020 intr-o situatie mai vulnerabila raportat la criza financiara precedenta. Oglindirea situatiei financiare consolidate de la finalul anului 2019 prin comparatie cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active in Romania reflecta cinci probleme ale acestora:

  • Capital de lucru pozitiv (2007) => Capital de lucru negativ (2015 – 2019)
  • Scaderea gradului de capitalizare, de la 35% (anul 2007) la 28% (anul 2019)
  • Cresterea ponderii datoriilor pe termen scurt in total datorii, de la 58% (2007) la 75% (2019)
  • Dezinvestitii nete, activele fixe scazand de la 63% (anul 2007) la 48% (anul 2019)
  • Cresterea duratei de incasare a creantelor la 115 zile (2019) comparativ cu 60 de zile (2007)

Mediu de afaceri vulnerabil in contextul Covid-19

Potrivit Coface, pentru a intelege mai bine situatia companiilor in 2020 si impactul lipsei masurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate doua socuri negative generalizate, respectiv, scaderea cifrei de afaceri si cresterea creantelor companiilor. S-a estimat o scadere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie si o potentiala crestere cu 14% a creantelor companiilor active din Romania in lipsa masurilor de sprijin oferite de autoritati.

Aplicand aceste variabile asupra companiilor active in Romania, rezulta un esantion de firme cu o situatie favorabila inainte de pandemie, dar care au intampinat dificultati pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrand aproximativ 390.000 de angajati si 11% din veniturile intregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proportional cu dimensiunea acestora.

Sectoarele cel mai grav afectate de acest fenomen sunt comertul cu ridicata si retail, industria extractiva, transporturi si HoReCa. La polul opus, sectoarele cel mai putin vulnerabile sunt sanatatea si asistenta sociala, IT-ul, industria alimentara si a bauturilor sau agricultura.

„Desi modul in care evolueaza lucrurile in prezent indica o revenire mai buna decat am fi putut anticipa in cursul anului 2020, nu trebuie sa ignoram riscurile ascunse. Analizele Coface arata ca urmare a deteriorarii reale a situatiei financiare a unei parti a mediului de afaceri, exista in economie un numar de companii care au un risc iminent de insolventa. Aceste insolvente „ascunse” nu s-au concretizat datorita lichiditatii semnificative puse in piata de guverne, insa, in functie de evolutiile economice din perioada urmatoare se pot concretiza, pe un termen mai scurt sau mai lung. Este esential sa ramanem realisti si capabili sa ne adaptam in permanenta, tinand cont atat de riscuri, cat si de oportunitati,” a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

 

CITEȘTE ȘI:

Un nou contract pentru Autostrada de Centură A0, pregătit pentru semnare. 17 km, între Dragomireşti și Corbeanca

Rețeaua de autostrăzi a crescut, anul trecut, cu doar 54 de km, la 920 km

Noile tarife de referință RCA pentru PERSOANELE FIZICE. Majorările pentru tinerii sub 30 de ani

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

autoturisme de intervenție
Fonduri publice

ANAF și Autoritatea Vămilor vor fi dotate cu 160 de autoturisme de intervenție operativă, în valoare de 9,2 milioane de euro

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va achiziționa un număr de 160 autoturisme...

ajutor de stat
Fonduri publice

Ajutor de stat pentru investiții majore în industrii tradiționale. Este eligibilă și fabricarea autovehiculelor

Ministerul Finanțelor anunță că din 29 iulie 2024 se dă startul primei...

hibride plug-in
Fonduri publice

Flotă de 10 hibride plug-in, prin Rabla Plus, pentru Administrația Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat licitația pentru achiziționarea unui număr...

Garda Națională de Mediu
Fonduri publice

Garda Națională de Mediu își reînnoiește flota cu 10 hibride plug-in

Garda Națională de Mediu a intrat în Programul Rabla Plus și va...