Scandalul RCA. Senatorii sprijină protestul transportatorilor

Protestele pregătite de transportatorii semnalează faptul că reprezentanţii Guvernului tratează extrem de superficial criza de pe piaţa RCA şi creşterea dramatică a tarifelor pentru transportatorii rutieri.top-transport-rutier-marfa-floteauto

Senatori din Comisia de Buget – Finante susţin demersurile lor privind organizarea unor mitinguri de amploare în toată ţara în data de 15 septembrie 2016, considerând inadmisibilă scumpirea RCA la valori care să cumuleze doar în 5-6 ani preţul vehiculului.

Sorin BotaASF este o instituţie care funcţionează de mult în interesul oricui altcuiva, dar nu al românului sau al agentului economic din România. ASF s-a dovedit o instituţie incapabilă să gestioneze domeniul asigurărilor, sau care nu doreşte să gestioneze acest domeniu în interesul agentului economic român şi al românilor, şi asta nu doar în domeniul RCA. Este inadmisibil să ajungă RCA-ul atât de scump, astfel încât în 5-6 ani să-ţi plăteşti autovehiculul. Nu au crescut riscurile în România, dar cu siguranţă huzurul firmelor şi al angajaţilor din asigurări pe spatele românilor a crescut. Îi susţin pe transportatori pentru că, după 8 luni de dialog, s-a dovedit că altă soluţie, în afară de ceea ce fac azi, nu există. Cred ca e nevoie ca Statul să redevină jucător în economia reală. Situaţia din asigurări, ca şi din alte ramuri economice, este consecinţa politicii statului minimalist”, spune senatorul Sorin Bota, membru al Comisiei Buget – Finanţe.

Potrivit acestuia, problema RCA-ului este una reală, iar în acest sens, Comisia de Buget – Finanţe din Senat a depus eforturi pentru modificarea legislaţiei din domeniu.

„In luna iunie 2016, Comisia a finalizat documentul Legii RCA care a fost depus în regim de urgenţă pentru ca, în toamnă, să fie legiferat. Din păcate, încă de la începutul acestui an, din luna ianuarie în timpul vacanţei parlamentare, când a avut loc prima întâlnire pe tema RCA din acest an, Guvernul nu s-a arătat interesat să rezolve, cel puţin cu caracter provizoriu această problemă”, conchide senatorul Sorin Bota.

Comisia de Buget — Finanţe din Senat a depus eforturi pentru modificarea legislaţiei din domeniu, atât cât intră în atribuţia noastră. În acest sens, în luna iunie a.c. Comisia de Buget a finalizat documentul Legii RCA care a fost depus în regim de urgenţă pentru ca în toamnă să fie legiferat. Din păcate, încă de la începutul acestui an, din luna ianuarie în timpul vacanţei parlamentare, când a avut loc prima întâlnire pe tema RCA din acest an, Guvernul nu s-a arătat interesat să rezolve, cel puţin cu caracter provizoriu această problemă.

Patronatele din domeniul transporturilor au înregistrat o cerere de miting la Primăria Municipiului Bucureşti, pentru 15 septembrie 2016, împotriva indiferenţei autorităţilor din România faţă de criza pieţei RCA, dezamăgite fiind de rezultatul discuţiilor avute în data de 3 august pe această temă cu reprezentanţii Guvernului şi cei ai ASF.

Transportatorii solicită îngheţarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016.

Protestul va începe simultan atât în Capitala, cât şi în principalele oraşe reşedinţă de judeţ, începând cu ora 9 dimineaţă. În Bucuresti, protestul va avea loc atât în faţa Guvernului, cât şi a Parlamentului, în subordinea căruia se află Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Până atunci, transportatorii rutieri vor demara şi o grevă japoneză şi vor circula zilnic o oră cu 30 km/h oriunde se află în Romania. Greva va dura până în momentul în care primele vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015, de către compania de consultanţă Milliman la cererea ASF.

„Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania – UNTRR atrage atentia Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Romaniei ca transportatorii rutieri s-au saturat de lipsa de masuri a autoritatilor fata de criza din piata RCA, dupa ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungand la peste 22.000 de lei pe an”, spun reprezentantii UNTRR.

Acestia invita transportatorii rutieri care participa la greva japoneza sa-si puna in parbrizul autovehiculelor o pancarta A4 cu mesajul ”Protest RCA – Merg o ora pe zi cu 30 km/h – Vreau sa traiesc”, mesaj care indica falimentul in care sunt aruncati transportatorii de catre Guvern, Parlament, Presedintie, ASF si asiguratori.

 

Adaugati comentariu