Advertisement
TBI Bank
Home Miscellanea Financiar Posibilă majorare a amenzilor rutiere

Posibilă majorare a amenzilor rutiere

Salariul minim pe economie ar putea creşte, în 2020, cu 150 de lei la nivel brut şi cu 83 de lei la nivel net, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Scenariul de bază al Guvernului prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS şi cu creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în
anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei.

„O creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei”, a declarat Ionuţ Dancă.

Totodată, Guvernul mai are două scenarii de majorare a salariului minim, în care sunt instituite, în plus, o serie de mecanisme de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata şomajului (dezechilibrele din piaţa muncii).

Nivelurile în vigoare pentru salariul minim

În economia românească, există trei niveluri ale salariului minim brut pe ţară garantat în plată. În 2019, acestea sunt următoarele:

salariul minim

Ce se întâmplă cu amenzile rutiere

Dacă salariul minim va fi majorat, valoarea amenzilor rutiere ar putea creşte implicit, în condiţiile în care punctul-amendă este stabilit la nivelul de 10% din nivelul salariului minim brut.

Cu toate acestea, în pofida creşterii salariului minim brut, guvernele anterioare au menţinut punctul-amendă pentru 2018 şi 2019 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017, adică la 145 de lei.

Astfel, până la eventuala modificare a bazei de calcul, valoarea amenzilor rutiere în 2019 este următoarea:

  • clasa I (2 sau 3 puncte) – 290 – 435 lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – 580 – 725 lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – 870 – 1.160 lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – 1.305 – 2.900 lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – 3.045 – 14.500 lei.

De exemplu, manevrele de schimbare a direcţiei de mers fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancţionate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă.

Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator de incendii, şoferul va fi sancţionat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori când acestea lipsesc se sancţioneaza cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amendă.

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat sau atunci când şoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

CITEŞTE ŞI:

PFG a lansat un produs de leasing operaţional pentru persoane fizice

Transgaz investeşte 2,75 mil. lei pentru înnoirea flotei

Analiză: Cursul de schimb va depăşi pragul de 4,8 lei/euro în 2020

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut, în 2023, cu...

emiterea rovinietelor
Financiar

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin serviciul SMS al RCS & RDS se suspendă din 5 februarie

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al...

SUV
Financiar

Parizienii au votat în favoarea triplării costurilor de parcare pentru SUV-uri. Tarif de 18 euro/oră

Parizienii au votat pentru triplarea costurilor de parcare pentru SUV-uri, în urma...

rovinieta
Financiar

Rovinieta 2024: Noile tarife se aplică din data de 11 martie. Care sunt valorile

Din data de 11 martie 2024 se aplică noile tarife pentru utilizarea...