Advertisement
cipuri
Home Piaţa auto Industrie auto România are șansa de a deveni un jucător important pe piața producţiei de cipuri și semiconductori

România are șansa de a deveni un jucător important pe piața producţiei de cipuri și semiconductori

Mega-proiectul european în domeniul producţiei de cipuri și semiconductori, la care participă şi România, a primit undă verde de la Comisia Europeană, urmând a fi investite 8 miliarde de euro pentru cercetare şi producţie în domeniul microelectronicii şi al tehnologiilor comunicaţiilor.

Proiectul denumit „IPCEI ME/CT” face parte din strategia Uniunii Europene de a se poziţiona ca un jucător important pe piaţa noilor tehnologii, precum cipurile şi semiconductori, o piaţă estimată în acest moment la sute de miliarde de euro.

La acest proiect, participă în comun paisprezece state membre, alături de România: Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Slovacia şi Spania. 56 de companii, inclusiv start-up-uri, vor derula 68 de proiecte.

PIIEC ME/TC include proiecte de cercetare și dezvoltare care acoperă microelectronica și tehnologiile comunicațiilor de-a lungul întregului lanț valoric, de la materiale și instrumente până la proiectarea de cipuri și procesele de fabricație.

Proiectele vizează facilitarea transformării digitale și a transformării verzi prin faptul că: (i) vor crea soluții inovatoare pentru microelectronică și tehnologiile comunicațiilor și (ii) vor dezvolta sisteme electronice și metode de fabricație eficiente energetic și care necesită mai puține resurse. Ele vor contribui la progresul tehnologic al multor sectoare: comunicații (5G și 6G), conducere autonomă, inteligență artificială, informatică cuantică etc. De asemenea, vor ajuta companiile implicate în producția, distribuția și utilizarea energiei să efectueze tranziția verde.

Primele produse rezultate ar putea fi introduse pe piață încă din 2025, iar finalizarea proiectului global este planificată pentru 2032. Termenele individuale diferă în funcție de proiect și de companiile implicate. Se preconizează că se vor crea astfel aproximativ 8.700 de locuri de muncă directe și multe altele indirecte.

Pentru ca România să poată participa la acest proiect, în PNRR a fost prevăzută o investiţie de 500 de milioane de euro.

„România are şansa să participe la o adevărată revoluţie într-un domeniu esenţial pentru viitorul economiei Uniunii Europene. Asta înseamnă acces la tehnologie, producţie şi locuri de muncă. Înseamnă proiecte pentru cercetătorii români, din universităţi de stat sau private. Nu vorbim doar de producţie, vorbim de cercetare şi inovare, domenii care îţi dau un avantaj tehnologic extraordinar”, a explicat Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Câştigător desemnat pentru finalizarea Variantei Ocolitoare Timişoara Sud

CITR filiala București a fost numit lichidatorul judiciar al Euroins

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vitesco Technologies
Industrie auto

Vitesco Technologies a deschis în Timișoara o nouă unitate de testare dedicată mobilității electrice

Vitesco Technologies, un important dezvoltator internațional și producător de sisteme de propulsie...

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen va suspenda temporar producţia a două modele electrice, din cauza cererii slabe

Volkswagen va suspenda producţia de maşini electrice ID.3 şi Cupra Born, la...

euro 7
Industrie auto

Constructorii auto au câștigat bătălia Euro 7. Miniștrii UE, de acord cu reguli mai puțin aspre

Miniștrii Economiei și Industriei din statele Uniunii Europene au convenit, luni, să...

ACEA
Industrie auto

ACEA: Constructorii auto europeni vor pierde 4,3 mld. euro în 3 ani la exportul vehiculelor electrice în Regatul Unit

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) a solicitat Comisiei Europene să...