Advertisement
controale rutiere
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Ample controale rutiere în perioada 14 – 20 iunie. Acțiunea ROADPOL ,,Alcohol & Drugs”

Ample controale rutiere în perioada 14 – 20 iunie. Acțiunea ROADPOL ,,Alcohol & Drugs”

În săptămâna 14 – 20 iunie 2023, la nivel național, polițiștii vor derula ample controale rutiere, prin acțiunea ,,Alcohol & Drugs”, în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), pentru combaterea conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

Principalele obiective ale acțiunii sunt reducerea riscului rutier pe drumurile publice și depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

De asemenea, va fi desfășurată, în perioada de 17 – 18 iunie 2023, operațiunea ,,Alcohol&Drugs Marathon”, în cadrul căreia, polițiștii aflați în teren vor desfășura, pe parcursul a 24 de ore, preponderent controale rutiere pentru depistarea șoferilor aflați sub influența substanțelor interzise.

Potrivit IGPR, consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.

Valorile între 0,001 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în cazul unui accident rutier, suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau cu amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0,80 mg/l alcool pur în sânge.

Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare.

Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial. Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Transalpina se deschide circulației rutiere de vineri, 16 iunie

Câştigător desemnat pentru finalizarea Variantei Ocolitoare Timişoara Sud

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Podul de la Cernavodă
Siguranţă rutieră

Restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui, la Podul de la Cernavodă

În perioada 27 septembrie – 10 octombrie, se efectuează lucrări de înlocuire...

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...