Cu 77 de decese la 1 milion de locuitori, România are, în UE, cea mai ridicată rată a mortalității din accidente rutiere, în contextul în care media europeană este de 44/1 milion.
Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în UE anul trecut, o ușoară scădere de 3 % în comparație cu 2023. Este echivalentul a 600 de vieți mai puține pierdute. Chiar dacă numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut mai mult în 2024 decât în 2023, ritmul general de îmbunătățire rămâne prea lent, iar majoritatea statelor membre nu sunt pe cale să îndeplinească obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030. În martie 2023, pentru a-și consolida angajamentul față de siguranța rutieră, Comisia a introdus un pachet de propuneri de îmbunătățire a siguranței rutiere, inclusiv cerințe actualizate privind permisele de conducere și asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier, și va adopta în curând o nouă legislație privind inspecția tehnică auto pentru a reduce numărul vehiculelor nesigure pe drumurile din UE.
Tendințe divergente între statele membre
Progresele în materie de siguranță rutieră în întreaga UE rămân inegale, unele țări făcând progrese semnificative, în timp ce altele se străduiesc să reducă numărul deceselor. În ultimii cinci ani, Grecia, Spania, Franța și Italia au înregistrat doar scăderi modeste ale numărului de decese rutiere, în timp ce Irlanda și Estonia au înregistrat o creștere – deși fluctuațiile anuale din țările mai mici tind să fie mai pronunțate. În schimb, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia și Slovenia înregistrează progrese semnificative în direcția atingerii obiectivului de reducere cu 50 %.
Suedia și Danemarca rămân cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră, cu rate scăzute de mortalitate de 20 și, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori. Între timp, România (77/1 milion) și Bulgaria (74/ 1 milion), care au încă unele dintre cele mai ridicate rate ale mortalității, au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea deceselor rutiere, cu scăderi de peste 20 % față de 2019. Media UE este de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori.
Decese cauzate de accidente rutiere – date preliminare pentru 2024
Sursa: Comisia Europeană
Grupurile cele mai afectate și factorii de risc
Drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, 52 % dintre decese având loc pe aceste drumuri. Majoritatea deceselor rutiere (77%) implică bărbați, în timp ce adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor. În ceea ce privește tipul de participanți la trafic, ocupanții autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmați de motocicliști (20 %), pietoni (18 %) și bicicliști (10 %). Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliștii și motocicliștii, reprezintă aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăți măsurile de siguranță pentru a-i proteja.
CITEȘTE ȘI:
În căutarea resurselor, Audi va concedia până la 7.500 de angajați până în 2029
Autostrada A8. 10 oferte pentru supervizarea lucrărilor pe Lotul 1C Sărăţeni – Joseni
Comentați?