leasing financiar
Home Administrare flote Fiscalitate Restituirea taxelor auto a fost prelungită

Restituirea taxelor auto a fost prelungită

Ordonanţa de Urgenţă care prevede o prelungire până la 30 iunie 2019 pentru restituirea taxelor auto a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1117 din 29 Decembrie 2018. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Pe lângă deja vestita „taxă pe lăcomie” pentru bănci sau plafonarea preţului la gaze, OUG 114/2018 prevede şi modificări în restituirea taxelor auto şi a timbrului de mediu.

Astfel, potrivit art. 63, rambursarea se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după următorul program:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Iniţial, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuiau restituite până la finalul acestui an, iar timbrul de mediu, până la 31 martie 2019.

Totodată, Potrivit OUG 114/2018, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 52/2017 cu modificările şi completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

În acelaşi mod, sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

Potrivit Guvernului, modificările adoptate au fost necesare pentru că, pe de o parte, „termenele limită instituite pentru restituirea nu pot fi respectate datorită volumului mare de cereri înregistrate”, iar, pe de alta, „prin neadoptarea unor măsuri urgente pentru deblocarea situaţiei, există riscul de creştere incontrolabilă a nemulţumirilor cetăţenilor care au înregistrat la organele competente cereri de restituire”.

Potrivit unui document trasmis Parlamentului în toamna acestui an, în cei zece ani în care românii au fost obligaţi să plătească taxe auto pentru aşa-zisa impozitare a vehiculelor poluante, statul a încasat 7,2 miliarde de lei, dar a restituit numai 4,4 miliarde de lei.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...